RSS Feed

За децата и музиката в ранна детска възраст

June 15, 2017 by r_valeov

decata-i-muzikata

В България често се спори дали трябва музикалното образование и изобщо изкуствата да се изучават от учениците. Не че тяхното музикално образование в училище е много добро, но поне едно е ясно, изследванията в световен мащаб показват, че свиренето на музикални инструменти в ранна детска възраст и развитието на тази способност като по-големи, помага на хората да имат по-бързи реакции, от онези, които не са свирили като малки.

Това се случва, защото свиренето на музикални инструменти в детска възраст започва да развива мозъчни центрове и връзки у децата, които не се развиват по-друг път. Затова, когато те стават възрастни хора, реакциите им на външни стимули, в работна среда, в работа в група, не се забавят. Свиренето на музикални инструменти запазва сравнително бързи възможностите за реакция в най-напреднала възраст.

Това не е случайно. Всеки помислете, колко е трудно да се усвои свиренето на пиано, където лявата ръка свири ритъма, а дясната соловата партия. Помислете, колко е трудно да се усвои свиренето на акустична китара или на класическа китара, така че да се постигне ритъм и красота на изпълнението. Да не говорим за цигулка, където сложността скача в пъти повече. Помислете за колко трудно се научават духови музикални инструменти, като тромпет, саксофон, кларинет, български кавал, където трябва да има максимална реакция на темпото, на потока от въздуха на работата с пръстите.

Именно затова навсякъде музиката се насърчава не само като част от културата на хората, но и като възможност за усъвършенстване на сетивата, на реакциите на външни стимули, за подобрение на работата в най-различна среда. Насърчава се свиренето на най-различни музикални инструменти и не само, за да се стане музикант. Напротив музикалното образование не е задължаващо да се гонят постижения с музиката, а просто да се насърчава работата с нещо толкова красиво, необятно и непознато. В бъдеще, това ще даде своите положителни резултати.


No Comments »

No comments yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *