Menu Close

Какви процедури включва професионалното почистване на домове?

Ако планирате да се включите в редиците на хората, използващи редовно услугите на фирма за почистване на домове, то вероятно се питате какви операции ще бъдат изпълнявани при редовните посещения на хигиенистите. По правило между клиент и изпълнител се договаря не само броят на посещенията, но и отделните процедури на почистването.

В най-общия случай се извършва подготвително – основно почистване на жилището, а в последствие чистенето има за цел да го поддържа в приятно за обитаване състояние. В различните помещения се извършват различен вид манипулации, затова в следващите редове ще ви предоставим един универсален примерен план за професионална хигиенизация.

Общи манипулации

Има няколко вида манипулации, които се извършват в цялото жилище. Те включват забърсване на прах както от мебелите, така и от останалите части на обзавеждането. Обезпрашават се дървените повърхности, плотовете и дори осветителните тела – стенни, окачени на таваните и подвижни (настолни лампи). Премахват се паяжините от стени и тавани.

С прахосмукачка се почистват килими, мокети и твърди настилки. В случай че има такова изискване, се изтупват спалните завивки и се сменя спалното бельо. Подовете се измиват с подходящ за материала почистващ препарат. С препарат и микрофибърна кърпа се чистят огледала и стъклени повърхности. Събира се сметта от кошчетата за боклук и се изнася до контейнера за битов отпадък.

Бани

Банята е помещение, което винаги се обработва при професионално почистване на домове. Манипулациите, които се прилагат там включват: измиване на мивка, тоалетна, вана (ако има такава), душ кабина.Чистят се и се полират до блясък батериите на мивката и душа, както и другите никелирани елементи – лайсни, дръжки, сапуниери и т.н.

Огледала и други стъклени повърхности (преградни паравани и стени на душ кабини) се обработват ръчно с нужното внимание. Финалният етап от почистването на банята включва измиване и подсушаване на пода. Коша за отпадък се опразва. Може да се договори с фирмата изпълнител веднъж месечно да се чистят основно стенните облицовки – плочките и фугите между тях.

Кухни

Кухнята е мястото, на което се обръща специално внимание, защото там обикновено се цапа най-много, а същевременно най-рядко се прави щателно почистване. Хигиенистите започват с обезпрашаване и дезинфекция на работните плотове и масата за приготвяне на храната. Чистят се готварската печка и микровълновата фурна – отвън и отвътре, според договорката.

Забърсват се шкафовете (двустранно) и битовете уреди отвън, освен ако няма друга уговорка. Металните повърхности се полират до блясък. Почистват се стъклените врати и дръжките, включително тези на вратата. Кухненската мивка се измива и полира, както и батерията към нея. Процедурата отново завършва с миене и подсушаване на пода. Подовата постелка (ако има такава) се изтупва или изчиства с прахосмукачка.

Персонализирани услуги

Професионалното почистване на домове включва редица персонализирани операции. По желание на възложителя регулярните посещения биха могли да включват също измиване и полиране на приборите за хранене и съдовете, а също и измиване на прозорци и дограма (едностранно или двустранно).

Собствениците на дву и триетажни къщи, биха могли да поискат почистването на дома им да включва и обработка на стълбищата между етажите, заедно с парапетите към тях. Хигиенизацията на една еднофамилна къща би могла да обхваща и зоната пред входната врата, както и част от дворното пространство. Нормално е да се очаква измитане на дворните алеи от паднали листа, кал и други замърсители.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *