Menu Close

Какво работно облекло срещу коронавирус

При положение, че не сте медицински лица и не сте запознати с процедурите по обличане за предпазване от заразата, следващите редове може да са ви от ползва. Когато говорим за обличане срещи коронавирус, говорим за облекла класифицирани като медицински.

Преди да облечете работни дрехи се изпълнява процедурата по измиване на ръцете. Дори да не слагате работно облекло за конкретен случай, това е първата стъпка. Сигурно сте се наслушали последните дни на „как се мият ръцете”, така че да речем, изпълнили сте правилно тази процедура.

Внимание! Обличането и преправянето на облеклото не трябва да се прави в опасната зона където се предполага, че има зараза.

Следва да облечете медицинска мантия. По възможност тя трябва да е пригодена за работа в негостоприемна среда и ако е за еднократна употреба, да се изхвърли на определеното за това място след работата. Ако мантията е за многократна употреба, след изпълнение на задълженията, тя трябва да се санитаризира.  Проверете мантията за нарушения в тъканта или за дефекти. Не използвайте повредена мантия.

Облечете се сами, като първи обличате едната ръка, после другата и накрая завързвате отворения гръб. Това се прави ако мантията е от тези модели с връзки откъм гърба.

Следва поставянето на маската. Тя може да е за еднократна или за многократна употреба. Важното е да я поставите правилно, за да не нарушите цялостта ѝ, или да я замърсите.  Маската не се стиска, а се държи с отворена длан откъм тази част, който ще е обърната навън. Внимателно се прикрепя към устата и носа и след това се захваща с ластиците за главата. Натиснете твърдата част към носа, за да направите уплътнение. Извършете проверка на уплътнението, като направите няколко дълбоки вдишвания, за да усетите дали има добро уплътнение и че не се затруднявате с дишането.

Лицевият щит също е важен помощник в защитата срещу коронавирус и други вируси предавани по въздушно капков път. Щитът се поставя, така че околоожката да прилепва за челото. Поставянето на щита не трябва да пречи на маската или на очилата ако носите такива. Те не са заместител на щита. Ако очилата или щитът се замъглят това значи, че маската няма добро уплътнение.

Ръкавиците също са част от защитното работно облекло при оказване помощ на пациенти с предполагаем коронавирус. Ръкавиците се избират, така че да са удобни и като размер, и като материя. Уверете се, че след поставянето няма оголени зони между ръкавицата и мантията.

Всичко описани тук е просто информативно и няма за цел да ви научи да се предпазвате от вируси, а просто да имате начални познания ако ви се наложи да купувате защитни средства. При закупуването на работно облекло и предпазни средства много добре е обяснено как се използват и срещу какво са предназначени. Относно защитата от коронавирус проверявайте ежедневно информацията, за да знаете какво може да помогне и какво не срещу ужасната зараза.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *