Menu Close

Телевизорът – неизменна част от съвременната култура

Последните 10 години, когато интернет завладя много нови територии и сякаш застраши традиционните медии, започнаха да се появяват много въпросителни за бъдещето на телевизията и телевизорите като устройства.

В този текст няма да обричаме нито телевизията генерално, нито ще изброяваме марки телевизори популярни на пазара, а ще насочим текста, за да покажем добрите страни на това да имате качествен телевизор вкъщи.

Телевизията е неизменна част от модерната култура, защото тя е посредник към събития, от които пряко зависят много аспекти на нашия живот: новини,  спорт, образование, култура, прогноза за времето, дори музика. Тя осигурява достъп до актуално съдържание, което влиза в спор с човека или в съзвучие с неговото мислене и поведение, така че той да бъде винаги на нивото на обществените очаквания.

Телевизионните канали със специфична насоченост концентрират знание и тематика, които се предават на зрителя от професионалисти и вещи в занаята. В този смисъл, телевизионният ефир запазва ценностите на модернизма за масова достъпност, ясно свидетелство за промяната в социалните отношения в съвременните общества.

Телевизията може да събира хората заедно, същите тези, които споделят едно събитие, еднакви ценности. А самите телевизионни приемници вече позволяват да избирате съдържанието, което търсите и което събира заедно хора искащи да гледат филм заедно, концерт или нещо друго в техен интерес. Точно това показва, че телевизията и телевизорите не са закотвени в миналото като статичен господар, който диктува съдържанието, ами се променят според изискванията на новото поколение.

Напук на мнението, че телевизията не може да възпитава и да създава ценности, качественото съдържание винаги доказва другото. Тя дори е начин, при достатъчно добър контрол на съдържанието, да помага на децата да споделят културен опит като гледат събития от света, музика, изкуства, детски програми и т.н.

Вярно е че съвременното съдържание става все по-богато и неудържимо, вярно е, че има и много ниско качествени продукти, но в крайна сметка е личен избор на всеки да избира каналите, които гледа. По-важното е, че развитието на технологиите създаде възможности за постоянно подобряване на качеството на картината и на звука. Така потребителите могат да избират от най-престижните марки на пазара, които внедряват различни технологични решения и новите моделите достигат все по-близо до съвършения образ.

Източник: Електронен магазин за електроуреди Владивест

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *