Menu Close

Абстрактните картини и символиката н а цветовете

Абстрактна цветова палитра:

Когато говорим за цветовата палитра, която използва една маслена картина, имаме предвид по-голямото или по-малкото амплитудата на хроматичния спектър , който използва. Една широка цветова палитра би използвала всички налични цветове от спектъра. За разлика от това, намалената цветова палитра използва един оттенък с различна наситеност.

Чрез това разграничение можем да кажем, че една абстрактна картина има тенденция към топли цветове, ако има по-голямо присъствие на цвят към тази страна. Но на практика студените и топлите цветове се смесват и допълват взаимно.

Червен абстрактен цвят и значение:

Червеното е един от топлите цветове. Приписват му се ценности като страст, енергичност, сила, и динамика. Това е цвят, който се използва широко за привличане на вниманието и е много полезен за придаване на жизненост на определено пространство.

Кехлибарен абстрактен цвят и значение:

По пътя между жълто и оранжево, кехлибарът е един от любимите ни цветове, тъй като поддържа добър баланс между двете. Преди всичко предизвиква красота, чувственост, оптимизъм и радост. Използва се в малки количества, тъй като, подобно на червеното, това е цвят, който може да бъде уморителен в излишък.

Сребърен абстрактен цвят и значение:

Среброто също е един от любимите ни цветове, поради което е включено в списъка. Това е цвят, който предава модерност, изтънченост и елегантност. Като тонизиращ цвят, той се използва в малки количества и служи за подчертаване на определени форми и текстури.

Тюркоазен абстрактен цвят и значение:

Казват, че между синьото и зеленото е цветът тюркоаз. Напоследък е много модерен, заедно с аквамариновия тон, който има повече зелено и по-малко наситеност. Като студен цвят, напомнящ за морето, той е обгръщащ, освежаващ и успокояващ. Препоръчва се да се използва както в хола, така и в спалнята.

 Виолетов цвят и значение:

Накрая имаме виолетовия цвят, наричан още лилав. Това е цвят, който символизира, наред с други, екстравагантност и рядкост, простата му употреба вече означава подчертана личност. Обичаме да го използваме в малки количества, както правим с всички наши дизайни.