Menu Close

Алгоритъм за избор на високоговорители за автомобил

Много хора обичат да пускат музика, докато пътуват с кола. Добрият звук прави шофирането по-приятно и по-малко уморително, но повечето нови автомобили в основната версия, за съжаление, или изобщо нямат акустика, или това изобщо не е звукът, който би искал собственикът на превозното средство. Когато един автомобилен ентусиаст е изправен пред такава ситуация, пред него възниква въпросът – как да избере високоговорители и други акустични устройства в колата.

Как да изберем правилния размер автомобилни високоговорители

Ако говорим за размера на високоговорителите, тогава експертите не препоръчват закупуване на устройства с височина 4-5 инча (1 инч – 2,54 см). По-добре е да изберете 6-6,5-инчови модели, тъй като те вършат добра работа при възпроизвеждане на ниски честоти (баси).

В резултат на това, ако искате да получите висококачествено HF възпроизвеждане, тогава трябва да спрете избора си на високоговорители с най-малък диаметър на конуса. Ако получаването на дълбок и висококачествен бас е от първостепенно значение, тогава изберете високоговорители с най-голям диаметър на конуса.

Алгоритъм за избор на високоговорители

Въз основа на гореизложеното можем да разработим следния план за действие.

  1. Вземаме решение за структурата на високоговорителите, като вземем предвид начина на монтаж и броя на желаните звукови ленти.
  2. Разберете техническите параметри.
  3. Вземете решение за размерите.
  4. Изберете производител.
  5. Избираме вида на дизайна.

Струва си да се отбележи фактът, че без значение какви високоговорители изберете, неправилната инсталация на системата може да анулира всички усилия. Нашият съвет в този случай е да потърсите помощ от специализиран сервиз или опитен частен специалист.

Каква трябва да бъде силата на добрите говорители

Анализирайки концепцията за мощността на високоговорителите, си струва да си припомним, че стойността на този индикатор трябва да бъде малко повече от изходящата мощност на радиото на автомобила. В противен случай всички опити за получаване на повече или по-малко висококачествен звук ще бъдат безпредметни.

Обикновено високоговорителите са маркирани с параметър за номинална и пикова мощност, където първият определя мощността, при която високоговорителят може да работи без проблеми дълго време без риск от повреда на конуса или прегряване на бобината, а вторият показва максимално допустима мощност, която високоговорителят може да издържи за кратък период от време.

Източник: prosound.bg