Menu Close

Бояджийски пистолети – какво трябва да знаем?

Бояджийски пистолет

За да се получи боя с отлично качество се нуждаем от подходящите инструменти. Обикновено се използват пневматични пистолети за боядисване. Да се спрем на тях малко по-подробно.

Съществуват различни видове бояджийски пистолети.

Пистолет за боядисване на коли

При извършване на бояджийски работи, свързани с ремонт на автомобили, обикновено се използва методът на боядисване с пневматичен пистолет за боядисване, което дава възможност за получаване на покрития с високи декоративни свойства. Става въпрос за професионален бояджийски пистолет, с който могат да се нанасят почти всички видове бои и лакове и то в сложна конфигурация. В този случай материалът се разделя (напръсква) на много малки частици (от 5 до 60 микрона). Работната течност, която разпръсква лаковия материал и придава на частиците му необходимата кинетична енергия (скорост), е сгъстен въздух, генериран от компресор (бутало, винт или друга система). Въздушното налягане се регулира и настройва в зависимост от вида на пистолета, дюзата, материала и тялото, както и филтрите.

Бояджийски пистолети с различен тип резервоар

Изборът на този или онзи тип бояджийски пистолет зависи от различни параметри, включително навиците на бояджията, който ще работи с него. Едно от основните предимства на пистолет за боя с дънен резервоар е ниският център на тежестта, което го прави по-стабилен в ръката и оказва по-малко напрежение върху ръката на художника. От друга страна, долният резервоар има тенденция да удря по-често изпъкналите части на автомобила при боядисване.

Бояджийски пистолети пневматични

Съвременните професионални бояджийски пистолети могат да бъдат класифицирани както следва:

  • При конвенционалните (конвенционални) пистолети за пръскане материалът се пръска при високо налягане (прибл. 3 бара);
  • При HLVP (High Volume Low Pressure) пистолети за пръскане материалът се пръска при ниско налягане (прибл. 0,7 bar);
  • При пистолетите за пръскане с ниско налягане на системата Trans-Tech (Transfer Technologies), друга високотехнологична разработка на компанията DeVilbiss, материалът се пръска при ниско налягане (около 0,7-1,2 bar).

Пистолетите за пръскане, пръскащи материал както при високо, така и при ниско налягане, визуално почти не се различават един от друг. Разликата е в структурата на частите на някои елементи, включително материалната дюза и въздушната капачка.