Menu Close

Видове усилватели, според вида на активните елементи

Усилвателите се класифицират според различни критерии. Нека се опитаме да подчертаем основните видове,  според активните елементи, използвани в тях. И така, усилвателите могат да бъдат разделени на:

  1. Лампови усилватели

Както подсказва името, активните елементи в такива усилватели са вакуумни лампи. преобладава до началото на 70-те години. Те се отличават с ниска ефективност, значително тегло и високо разсейване на топлината. В допълнение, лампата е по-ниска от другите видове усилвателни устройства по отношение на стабилността на характеристиките във времето. Независимо от това, този тип усилвател все още е в търсене сред любителите. Причината е “изкривяване на тръбата”, което субективно се възприема от ухото по-лоялно от изкривяванията, въведени от активни елементи от други видове.

  1. Транзисторни усилватели

Усилващите елементи тук са биполярни или полеви транзистори. Предимствата на този тип усилватели включват компактност, относително висока ефективност, ниско тегло, здравина и стабилност на характеристиките. Тоест всичко, с което вакуумните тръби имат проблеми. Освен това транзисторите са по-евтини от лампите. В резултат на това до началото на 80-те години на миналия век, транзисторните усилватели на практика изместиха лампата от пазара на оборудване, оставяйки последния само с част от най-високия ценови сегмент.

  1. Усилватели на интегрални схеми

По принцип такива усилватели са специален случай от предишната категория, тъй като интегралната схема е по същество много от едни и същи транзистори, комбинирани в един компактен пакет (оттук и името – интегриран). Основното предимство на такива усилватели е компактността и лекото тегло. Следователно в преносимите технологии това е може би единственото решение.

  1. Хибридни усилватели

Усилватели, чиито каскади са от различните видове, описани по-горе. Най-често това са комбинации от лампа и транзистор. И сред тази опция най-популярната концепция е, когато предварителните каскади се изпълняват на лампи, а изходните са на транзистори, което ви позволява да използвате най-добре предимствата на различните видове и да изравнявате недостатъците.