Menu Close

Влияе ли осветлението на зрението?

На какво да обърнем внимание? Влияе ли осветлението на зрението Изкуственото осветление се превърна в част от ежедневието ни – включваме го всяка вечер, без дори да се замисляме, че сравнително наскоро подобен лукс е бил напълно недостъпен за нашите предци. В същото време забравяме, че светлината има пряк ефект върху тялото: промяната в осветлението води до промяна във визуалното възприятие на света около нас. Също така светлината може да повлияе на усещането за комфорт и концентрация. Но това не е всичко. Нека се опитаме да разберем дали осветлението влияе на зрението? Влияе ли осветлението на зрението? Учените са изчислили, че повече от 90% от информацията човек получава чрез органите на зрението. Достатъчното осветление може да тонизира или да допринесе за пълно отпускане, да повлияе на функционирането на нервната система, метаболизма, функциите на сърцето и кръвоносните съдове. Следователно отговорът на въпроса дали лошото осветление влияе на зрението е абсолютно еднозначен. Липсата на висококачествена светлина по време на всяка дейност причинява постоянно напрежение на зрителния апарат, което води до:

– повишена секреция на слъзна течност;

– размиване и замъгляване на картината;

– дискомфорт и дори болезнена болка в очите;

– намалено внимание;

– влошаване на качеството на работа.

 

В същото време наскоро учените доказаха, че лошото осветление и зрението не са твърде свързани. Работата при слаба светлина причинява дискомфорт и умора на очите, но фокусирането върху малки предмети и постоянното напрежение не причиняват дългосрочно и необратимо намаляване на зрителната острота. Ефектът от такава дейност е сравним с тренировките, тренират се само очните мускули. Но все пак, като разберете дали зрението се влошава от лошо осветление, не трябва да стигате до крайности и да работите в полутъмнина. Рядкото и краткотрайно натоварване на очите определено няма да навреди, но претоварването може да им навреди. Ако мускулите са много уморени, те дори могат да откажат да работят, което ще доведе до естествено влошаване на зрителната острота. Следователно ефектът на осветлението върху зрението все още трябва да се вземе предвид.

 

 

Каква светлина е полезна за очите

 

Технологиите в съвременния свят напредват буквално със скокове и граници, но хората все още не са успели да измислят такова изкуствено осветление, което би било идеално за човешкото око. Но в същото време мнозина се интересуват от това каква светлина е добра за очите и какви лампи са най-добри за зрението. Нека се опитаме да разберем този въпрос. Сега на пазара има две основни опции за електрически крушки:

 

Лампи с нажежаема жичка. Те дават равномерен цвят и не са способни да трептят, така че не могат да създават допълнително натоварване на очите. Те са евтини. халогенни. Тези лампи също дават доста атрактивна светлина, напомняща слънчева светлина.

 

Луминесцентни (енергийно спестяващи), които съдържат газ в специална тръба. Те могат да дават светлина от различни нюанси (неутрални, топли и студени). Единственият недостатък е доста висок коефициент на пулсации (около 50%), така че ефектът на флуоресцентните лампи върху зрението може да бъде отрицателен.

 

 LED осветление, чиято светлина се излъчва от полупроводников елемент – диод, излъчващ светлина. Може да се различава по мощност, цветова температура, индекс на цветопредаване и вълни. Висококачествените модели са скъпи, но помагат за спестяване на разходите за електроенергия.

 

Когато избирате оптималния източник на светлина, първо трябва да обърнете внимание на правилността на възпроизвеждането на цветовете – реалността на показване на различни цветове.

 

Когато избирате флуоресцентни и LED лампи, трябва да се съсредоточите върху производителя и да не се опитвате да ги купувате евтино. На пазара има огромен брой нискокачествени лампи, които имат неестествено цветопредаване за очите ни. По-добре е да поръчате наистина висококачествена версия на продукцията на онези компании, които са на пазара от дълго време и имат отлична репутация.

 

Коя светлина е по-добра за очите бяла или жълта

 

Учените не могат да посочат еднозначно коя светлина е по-полезна за очите, бяла или жълта. Днес две гледни точки са еднакво уместни:

 

Белият цвят идентично повтаря ярка дневна светлина, поради което е по-удобен и полезен за очите. Интензитетът на изкуствената светлина във всеки случай не съответства на параметрите на естественото осветление, така че флуоресцентните лампи все още могат да навредят на очите. Повечето лекари и учени препоръчват да разчитате на собствените си чувства.

 

Топлият цвят помага за отпускане на очите, а студеният помага за повишаване на концентрацията, активиране на нервната система и повишаване на работоспособността. Следователно топлата светлина от нажежаема жичка, халогенни и LED лампи са по-подходяща за дома. Флуоресцентната лампа е по-добре да се използва в офис пространство.