Menu Close

Избор на имот—5 неща, които брокерите няма да ви кажат

покупка на имот

Търсите си нов дом? Да изберете имот изглежда на пръв поглед доста лесна задача, но в действителност съвсем не е така. Колкото и да избирате идеалния дом по обява, има неща, които нито снимките, нито някой брокер ще ви каже. Ето кои са петте неща, които брокерите обикновено пропускат, при продажбата на недвижими имоти.

1. Дали сградата е земетръсоустойчива

Повечето брокери нямат информация относно устойчивостта на имотите при земетресения, особено при по-старите жилища. При все това, можете да се ориентирате във връзка с този проблем, ако проверите дали домът е монолит, тухла или панел. За последните се смята, че са най-несигурни.

В случай, че купувате по-ново жилище, можете да се допитате до строителите. Компанията със сигурност може да ви даде информация по въпроса.

2. Жилищата на зелено са непремерен риск

Обикновено недовършените жилища се пускат на пазара с по-ниска цена, защото реално погледнато не са завършени. Покупката на подобен имот изглежда обещаваща от една страна, но може да се окаже и непремерен риск, ако строителната компания не завърши строежа, или се създадат проблеми с издаването на акт 14 или акт 16 по обекта. Така накрая, вместо дом, ще се окажете само с купчина камъни, при това необитаеми. Проверявайте репутацията на всяка компания, както и дали е завършила други свои обекти. Проверете също така доколко сградата, в която смятате да купите жилище представлява интерес за други клиенти. И за да сте сигурни, че няма да ви измамят, проучете какъв опит има компанията с продажби на зелено и в какъв вид издава имотите след приключване на проекта. А ако все пак нямате доверие на строителите, купете си напълно завършен дом.

3. Безопасен ли е вашия дом за околната среда

По принцип тази информация може да ви даде само строителната компания. Въпреки че днес използват висококачествени материали, понякога фирмите „спестяват” част от средствата, залагайки на не толкова надеждни строителни материали. Един от вариантите да сте сигурни, че компанията, която строи дома ви, отговаря на изискванията, е да проверите, дали е сертифицирана по ISO 9001 и има ли сертификат за управление на качеството. Това автоматично ви гарантира, че фирмата строител спазва всички правила по изграждането на вашия дом.

4. Едно жилище—много собственици

Обикновено тази неприятна изненада се появява при опит за продажба на имот с неизяснени собственици. В случай, че лицата, които притежават въпросния обект са повече от едно, проблемите могат да възникнат и в последния момент. Обикновено брокерите проверяват въпроса със собствеността, за да гарантират на клиентите си, че няма тежести или допълнително обременяване, но това невинаги е достатъчно. И в последния момент могат да възникнат неприятни изненади.

5. Плащате за цял имот, а сте купили половин

Обичайна практика е да се обяви имот за публична продан, като право на собственост може да бъде получена само върху част от него. В опит да получат вземанията си, съдебните изпълнители обявяват за продажба само част от имоти, при това на доста ниска цена. В последствие може да се споразумеете със собствениците, да откупите и техния дял от жилището, но някои клиенти рискуват с незабавна покупка и остават неприятно изненадани, особено ако живеещите там, изберат да запазят правото си на собственост и дори да обитават жилището. За да се застраховате срещу подобни неприятни изненади, най-добро, което можете да направите е да не купувате подобен имот, или най-малкото проверете дали ниската цена на дадена оферта не крие подобни изненади.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *