Menu Close

Инструмент във вашите ръце и какво е цигулка

Когато искате да започнете да свирите на музикален инструмент, възниква дилемата кой инструмент да изберете. За много хора, включително млади  и деца, решението е свързано с любов от пръв поглед към цигулката, или защото са чули някой да свири, или защото техният дядо или друг роднина е свирил на този инструмент.

Цигулката е усъвършенстван инструмент, който е постигнал високо ниво на популярност от древни времена, включвайки се в различни музикални стилове.Поради своята гъвкавост, тя се счита за един от най-елегантните инструменти днес, адаптирайки се правилно към класическата музика и към класическата музика кънтри стил.

Сред всички музикални инструменти няма нито един, който да може да се сравни с цигулката. Нейните елегантни извивки, финият й дизайн, завършващ с красивия свитък, и четирите й струни, от които извират несравними мелодии, когато лъкът се плъзга по тях. Но колкото и да се опитвате, цигулката сама няма да може да извади нито една нота.

Всяка цигулка се нуждае от ръцете на твореца, този музикант, който я познава перфектно, който я обича и се грижи много за нея. В неговите ръце тя е способна да интерпретира най-красивите симфонии, писани в историята на музиката, но без него тя е просто поредното парче дърво. Ако цигулката настоява, а има много упорити цигулки, в крайна сметка тя ще се разстрои или дори може да скъса една от струните си, но никога няма да може сама да изкара звук от струните си.

Понякога цигулката трябва да бъде солист, и изведнъж всички светлини да паднат върху него, друг път тя се появява в квартет и тогава трябва да се научи да хармонизира с виолончело и виола, но през повечето време се озовава в средата на оркестър, минавайки по-незабелязано, но и наслаждавайки се на разнообразието от инструменти, които го съставят, и съществения принос на всеки един от тях. Това, което никога не е виждано и никога няма да се види, е цигулка без своя музикант.