Menu Close

Инфрачервени сауни за фитнес клубове и спа центрове – какво представляват?

След интензивна тренировка или поради високия стрес в големия град, човек има нужда да се отпусне и да изчисти тялото си от натрупаните токсини. Инфрачервените сауни са приятна и здравословна алтернатива за психологическо разтоварване с положителни свойства за тялото. Те не случайно присъстват във всички реномирани СПА центрове и фитнес салони.

Какво представлява IR сауната?

За разлика от руските и финландските бани, температурата в инфрачервените сауни не се повишава над 65 ° С. Това означава, че в тях престоят е доста приятен, а процедурите са с по-малко ограничения по отношение на здравословното състояние. Сауните са компактни сглобяеми конструкции тип кабина, оборудвани с всичко необходимо за приятен престой и пълен релакс.

Действието на инфрачервените вълни се състои в тяхното проникване в човешкото тяло на дълбочина не повече от 4 см. Телесната температура се повишава до 38 ° C, което се отразява негативно на жизнената активност на вируси и микроби. По принцип повишаването на телесната температура е защитна реакция на организма срещу активната дейност на бактериите.

Повишената температура убива вредните патогени. Ето защо в случай на заболяване не се препоръчва да се сваля температурата до 38,5 градуса. Инфрачервените сауни, така да се каже, имитират състоянието на тялото, в което започва борбата с болестотворните вируси и микроби. Топлината на тялото подпомага и детоксикацията – процес, при който се елиминират токсините от замърсената околна среда и ежедневния стрес.

Можете да посетите инфрачервена сауна във фитнес и уелнес центрове, медицински комплекси или отделно разположени спа зони. А, също и чрез закупуване на инфрачервена кабина за индивидуално ползване от онлайн магазин Alison. Там ще ви предложат различни варианти на изгодна цена – от компактни двуместни модели до кабини с капацитет до 6 човека.

С какво са полезни IR сауните в SPA центровете?

СПА центровете са места, където се извършват физиотерапевтични процедури, свързани с използването на вода. Такива зони могат да бъдат разположени също във фитнес клубове, салони за красота, плувни басейни, медицински и козметични салони и др. Инсталирането на инфрачервени сауни на такива места привлича повече клиенти, желаещи да подобрят здравословното си състояние и жизнен тонус.

Инфрачервените вълни имат много положителни свойства. Топлинното излъчване ускорява потока на лимфата и кръвта, под влияние на което започва ускоряването на метаболитния процес в тъканите. Благодарение на такава терапия тъканите на тялото се насищат с кислород. Топлинният ефект допринася за отстраняването на токсините от тялото чрез повишено изпотяване.

Кожата се обновява и подмладява – увеличава се производството на колаген, който е отговорен за еластичността на кожата. Посещението на инфрачервена сауна е много подходящо за спортисти и хора, водещи активен начин на живот. Сеансите помагат за облекчаване на физическата умора и мускулното напрежение, премахват млечната киселина, загряват ставите, костите и тъканите.

Топлинният ефект върху органите оказва аналгетичен ефект. Сеансите в сауната облекчават главоболието и мускулните болки. Освен това инфрачервените сауни имат добър психологически успокояващ ефект. След сеансите се наблюдава повишено стимулиране на производството на „хормони на щастието“ (ендорфини).

Посетителят изпитва психологически комфорт и удоволствие. 20-30 минути време, прекарано в сауната, заместват около 5 часа здрав сън.Освен това инфрачервените сауни са добър метод за отслабване – ако имате сауна у дома, използването ѝ е доста просто и удобно. Една сесия, прекарана в сауната, изразходва на тялото толкова енергия, колкото е необходима за пробягането на 10 километра.

Източник: https://alison.bg/