Menu Close

Какво е балонна вноска?

Много хора не искат или не могат да си купят кола с пари в брой, а липсата на собствено превозно средство може да бъде много проблематично. Много популярен заем за кола идва на помощ в такава ситуация. Въпреки факта, че толкова много хора го използват, мнозина не знаят точно какви възможности предлага. Свикнали сме с факта, че изплащаме различни видове заеми на  равни вноски (т.е. една и съща сума през целия период на погасяване) или намаляващи вноски (когато най-високите вноски са в началото и с времето стават по-ниски).

Струва си да се помни, че можем да изплатим и заем за кола с балонни вноски – тогава можем да използваме термина балонен заем“. Какво точно е балонната вноска? Дали този метод на погасяване на кредита от полза?

Можем да си зададем въпроса „ каква е вноската на балона ?“. Не може да се отрече, че много по-често чуваме за равни или намаляващи вноски. Струва си обаче да обсъдим темата за балонните вноски , защото те често могат да се окажат полезни или най-подходящи за нашите нужди и финансови възможности.

Балонната вноска работи по такъв начин, че е много ниска през по-голямата част от периода на заема. Изплащаме само лихвите, а не главницата по кредита. Той се изплаща изцяло на последната вноска, заедно с всички останали лихви. Балонни вноски те винаги ще бъдат много по-ниски от намаляващите вноски или равни на отпуснатия заем при същите условия (с една и съща лихва, комисионна, срок на изплащане и други), без да се брои, разбира се, последната вноска, което може да бъде голямо предизвикателство за домакинския бюджет.

Какво се случва след изплащане на последната вноска?

Последната вноска се нарича покупко- от вноската, тъй като след това се обръща назад, ние ставаме собственици на превозното средство. Сумата на тази вноска може да създаде опасения дали ще можем да я върнем, когато моментът е подходящ. Следователно си струва да се спомене, че последната вноска от балонния заем може да бъде изплатена веднъж, но не само. Възможно е също така да се раздели на вноски, въпреки че, разбира се, това е по-малко изгодно финансово решение.

Вероятно ще се наложи да платите друга комисионна. Ако обаче не искаме да продължим да използваме това превозно средство, има още едно решение. В края на договора за заем автомобилът може да бъде продаден и получените по този начин средства могат да бъдат използвани за погасяване на последната вноска от балонния заем.и за покриване на собствения принос в следващия балон. По този начин можем да заменим превозното средство с признаци за употреба за нов, по-добър. В същото време не трябва да правим допълнителни разходи и вноската по  кредита ще остане на същото ниво.