Menu Close

Как да изберем цвета на кухненския ъгъл?

Покупката на кухненски ъглов диван е отговорен момент, защото диванът е преди всичко функционална, а не декоративна част от интериора. Меката кухненска мебел се използва активно по време на хранене на семейството, а не рядко служи и като място за сън. Освен дизайнерските особености на модела, е важно да се избере правилно и цветът на дамаската.

От какви фактори трябва да се ръководим, когато избираме цвета на дивана?

В почти всички мебелни магазини, или поне в онлайн магазин Мебели за всеки, ще ви предложат поне няколко варианта за тапицерия на кухненския ъглов диван. Нормално е изборът на цвят да бъде съобразен с интериора на самата кухня. Цветът на ъгъла не бива да е в дисонанс с цялостната интериорна концепция, а напротив, концептуално да го допълва.

Когато избирате диван за своята кухня, основното, което не бива да забравяте е, че цветът му е част от цялостната цветова схема на вашия кухненски интериор. Следователно той не трябва да противоречи на общата концепция за интериора. Тъй като ъгълът е разположен на фона на две съседни стени, първото нещо, което следва да направите, е да създадете цветова хармония между двойката диван-стена.

Струва си да обърнете внимание и на текстила, използван за тапициране, за да създадете пълна цветова хармония в целия интериор. Като цветови тип дамаските на диваните могат да бъдат разделени на две основни групи:

  • Първата група – еднотонни дамаски
  • Втора група – щамповани дамаски

Еднотонните текстилни покрития имат по-универсално приложение и е по-лесно да бъдат правилно съчетани с цвета на стените и мебелите в кухненското помещение. Диваните с принтирана дамаска, особено тези с ярки принтове, са по-трудно съпоставими с околната обстановка.

Сложността при избора на цвят на кухненския ъгъл идва преди всичко от условията в това специфично жилищно помещение. Определено в него замърсяването е по-високо, отколкото в хола или дневната, поради факта, че това е стаята, в която се приготвя храната за семейството. Диванът ще бъде подложен на екстремни въздействия – пара, мазнини, пръски от храни и течности и т.н.

По никакъв начин не е разумно да изберете модел с бяла дамаска, особено ако тя е изработена от материя, която е сложна за почистване. Високите изисквания по отношение на хигиената засягат всички кухненски мебели, не само дивана. Заложете на тапицерия в тъмни нюанси, върху която дребните пръски храни и течности няма да личат толкова и ще бъде по-лесно да се отстранят при почистване.

Всеки десен носи определена концепция

Особено важно е да се улови баланса между цветовата палитра и параметрите на дивана, неговата функционалност и идеята зад неговия дизайн. Външният вид на ъгъла зависи и от текстурата на плата, с който е тапициран. Тъканите с различни текстури, дори тези от един и същи цвят, могат да изглеждат различно при различните условия на осветеност в помещението.

Това се дължи на факта, че различните текстури на дамаските отразяват светлината по различен начин. И накрая трябва да кажем, че изборът на цветова опция зависи не само от интериора на кухнята, но и от индивидуалния психотип на ползвателя. Някои хора се нуждаят от цветна експлозия, която да увеличи апетита им, докато други предпочитат спокойните пастелни цветове през дългите часове, прекарани в кухнята.