Menu Close

Как да изберете правилната мивка за вашата кухня?

Често обзавеждането на нова кухня е стресиращо начинание, тъй като има много неща, които трябва да съобразите. Някъде между избора на хладилник и цветовете на кухненските шкафове, пропускаме да отдадем необходимото внимание  на кухненската мивка.

Изборът на кухненска мивка е важен по две причини. Първо, тя е едно от местата в кухнята, където ще прекарвате най-много време. И второ, ако сложите неподходяща мивка, ремонтът и подмяната с нова, ще ви струва много време, енергия и пари.  За да си спестите излишни главоболия, постъпете отговорно към вземането на това решение и проучете какви са възможните варианти. Ето кои са най-важните въпроси, върху които да помислите, за да откриете перфектната мивка за вашите нужди.

  1. Какъв размер и форма изберем?

Преди да отидете в магазина, уверете се, че знаете какво търсите. В противен случай, разнообразието от различни размери, форми и модели, може сериозно да затрудни избора ви. За да улесните тази задача, първо преценете от какъв размер мивка имате нужда. Направете предварителен план как искате да изглежда кухнята и изберете къде ще разположите мивката. След като сте на ясно с какво пространство разполагате, лесно ще се ориентирате за размера. Ако планирате да купите и съдомиялна, може да заложите на по-малка мивка.  Що се отнася до формата – кръгла, правоъгълна, квадратна и т.н, тя отново зависи от вашите лични предпочитания и възможности. Ако разполагате с малко пространство и искате да го оползотворите максимално, тогава заложете на ъглова мивка.

  1. Какъв материал да изберем?

По-важното решение, което трябва да вземете е от какъв материал да бъде кухненската мивка. Тук възможностите са наистина много – неръждаема стомана, керамика, гранит, акрил и др. Всеки вид има своите предимства и недостатъци. Някой от тях сме синтезирали в следващите редове.

  • Кухненските мивки от неръждаема стомана са най-често купуваните. Можете да ги намерите във всякакви форми и размери.  Материалът, от който са направени гарантира, че са устойчиви на ръжда и корозия  и са лесни за поддръжка. Най-голямото им предимство е достъпната им цена. Недостатъците са, че са надраскват лесно и са доста по-шумни от останалите.
  • Кухненските мивки от гранит са чудесен избор за хората, които търсят удобство, съчетано със стилен дизайн. Могат да бъдат изработени в различни цветове, така че идеално да пасват на кухненския ви интериор. Освен това, гранит е естествен материал, известен най-вече със своята твърдост, което прави мивките изключително здрави, но и по-тежки. Това, което трябва да предвидите е по-високата им цена и необходимостта от специална поддръжка.
  • Кухненските мивки, изработени от акрил са на достъпна цена. Най-големият им недостатък е, че не бива да поставяте в тях горещи съдове, тъй като рискувате повърхността да се разтопи. Това ги прави доста непрактичен избор за кухнята.
  • Керамичните мивки са класическо решение и ще стоят добре във всяка кухня. Като цяло не са трудни за поддръжка, с изключение на това, че много лесно се образуват петна. Те обаче са по-скъпи, сравнено с предходните възможности.

За да сте сигурни, че сте взели правилното решение за вашата кухненска мивка, направете проучване и открийте коя от тях отговаря на вашите желания и възможности.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *