Menu Close

Как да изберете своя собствена икона

Изборът на вашата икона е интимен въпрос. Понякога се случва човек да отиде в храма и веднага да избере определен образ. Тогава не е нужно да гадаете как да изберете „вашата“ икона. Но ако искате да премислите този избор продължавайте да четете.

Инструкция

  1. Известно е, че според древната традиция детето е кръстено в чест на светец. Покровителят, от името на когото се нарича детето, защитава човек през целия му живот. Името се определя от календара – църковния календар . Името на новороденото се избира според името на светеца, чиято памет се чества на следващия ден непосредствено след кръщението или раждането на детето.  Можете да научите кръщелното име по два начина: от свидетелство за кръщение или като се свържете с храма, където се е провеждала церемонията. По правило в храмовете се водят записи на всички тайнства, чиито имена не могат да се продават или дават. Това е символ, който ще защитава човека през целия му живот.
  2. Всяка икона със снимки на Божията майка, Христос, Троицата, която „лежи на душата“, може да се превърне във „вашата“ икона. Тя ви придружава и ви предпазва от всякакви нещастия.
  3. Професионални покровители на професиите – светци, покровителстващи за определена дейност. Икона, представяща такъв светец, може да бъде добра помощ в работата ви. Молитва към светец, който покровителства определен занаят, носи успех в бизнеса и премахва нещастията, например покровителя на търговията, “професионални” свети мениджъри, търговски директори са Николай Чудният Работник. Той е покровител на скитниците. Други търговски покровители са Йоан Нов Сочавски (мъченик) и Устюг Чудотворец Прокопий. И двамата са се занимавали с търговия през живота си, станали известни със своя праведен живот и благочестие. Покровител на банкерите, икономистите и счетоводителите е свети апостол Матей, който бил бирник преди срещата с Исус. Архангел Гавраил , покровителства пощенските служители и дипломати, а о. Архитекти Pechersk покровител на строителя, покровител на армията е Йежи Zwycięski. Рибарите и ловците са защитени от икони, изобразяващи апостолите Петър и Андрей Първороден, които са били рибари, преди да станат ученици на Исус, и всяка професия има своя светец покровител..

Източник: https://ikonopis.bg/