Menu Close

Как да използвате пелените от плат

Светът на платнените пелени, о, светът на платнените пелени. Някои го намират за очарователен, други за ужасяващ, а има и много бъдещи родители, които са някъде по средата. Получихме много въпроси за използването на платнени пелени, включително въпроси за многото видове платнени пелени, как да избираме между тях, как правилно да почистваме платнените пелени и т.н. Някой дори попита за разшифроването на целия жаргон на пелените от плат! (AIO означава пелена “всичко в едно”.) Boingo е клипс за затваряне на предварително сгънати пелени. Този списък може да продължи още и още.)

Няма да лъжа: светът на пелените от плат може да е плашещ. Това е нещо, което обмислях, когато имах първото си дете, но бързо бях затрупана от планините от друга информация, която идва с това да си нов родител, така че бързо се отказах от идеята, както и много други.

Но! Вярвам, че ако разполагате с правилните ресурси и прекарате известно време в четене на информация за пелените от плат и в разговори с други родители, преди да започнете, ще можете да се ориентирате в пелените от плат, без да се чувствате объркани или претоварени.

Разполагаме с богат набор от материали, които да ви помогнат да развенчаете митовете около пелените от плат и да дадете отговори на всичките си запитвания по лесен за разбиране начин. Ето откъде трябва да започнете:

– Най-добрите пелени от плат

– Как да перем пелените от плат

– Регистър на пелените от плат

Коя пелена има най-малък въглероден отпечатък?

Иска ми се да има просто решение на този въпрос, но реалността на пелените и тяхното влияние върху околната среда е сложна тема.

Нека да започнем с изделията за еднократна употреба. Ако ще използвате пелени за еднократна употреба, имайте предвид, че повечето бебета ще преминат през 5000 до 6000 пелени, преди да са готови да ходят на гърне. Всички тези pampersi трябва да отидат някъде, а депата за отпадъци са това място. През 2018 г. Агенцията за опазване на околната среда е изчислила, че 3,3 милиона тона пелени за еднократна употреба са били изхвърлени на сметищата. Ужас.

А какво да кажем за използването на платнени пелени? Въпреки че използването на пелени от плат може да изглежда по-екологичен вариант, има спорове относно въздействието на фактори като високото потребление на енергия и високите цени на водата. Някои природозащитници също така посочват, че производството и събирането на памука (както и прането и грижата за пелените от плат) изискват много вода и че памукът има голям въглероден отпечатък като цяло.

И така, на какво мнение сте сега? Ако смятате, че може да се заинтересувате от пелените от плат, направете проучване и вижте докъде ще стигнете. Ако ще използвате пелени за еднократна употреба, направете проучване за най-екологичните продукти. Макар че не всички екологични пелени са еднакви, има някои компостируеми варианти (като Dyper), които изискват допълнителна такса за компостиране, и много екологични компании за пелени, които работят за подобряване на производствените си процеси и разработват пелени, които имат по-малък въглероден отпечатък от традиционните еднократни пелени.

Най-важното е да изберете решение, което е подходящо за вас, вашето семейство и вашия бюджет. Вземете най-доброто решение, на което сте способни, с познанията, които имате, и устойте на изкушението да се чувствате виновни.

Какъв точно е проблемът с хибридните пелени?

Хибридната пелена е пелена, която може да се използва по два начина: като истинска платнена пелена с памучна вложка за многократна употреба или като пелена за еднократна употреба с вложка за еднократна употреба.

Хибридните решения се предлагат от няколко известни марки платнени пелени. Хибридите на Grovia се предлагат с покривало за многократна употреба и могат да се използват с вложките за многократна или за еднократна употреба. Вложките от плат за многократна употреба се поставят в пелената в стил джоб, докато вложките за еднократна употреба се използват по-скоро като подплата в хибридите на Charlie Banana. Pampers, добре позната компания за пелени за еднократна употреба, сега експериментира с хибридни пелени. Тяхното решение за хибридни пелени Pure Protection съчетава покривала за многократна употреба и вложки за еднократна употреба в един комплект.

И така, защо бихте избрали хибридна пелена? Ще има по-малко боклук. В сравнение със стандартните пелени за еднократна употреба на Pampers, например, хибридите използват 25% по-малко материали за еднократна употреба, което води до 25% по-малко отпадъци в депата за отпадъци. Освен това за почистването им се използва по-малко вода от обикновените платнени пелени. Освен това те са наистина очарователни.