Menu Close

Как да прекарате почивните дни по наистина релаксиращ начин

Ако търсите в Интернет как правилно да прекарате уикенда, тогава тези съвети ще се лутат от една статия в друга: прекарвайте време със семейството си, идете сред природа без смартфон, организирайте почистване и започнете да изучавате чужд език.

Това са страхотни идеи, но какво ще стане, ако няма енергия? Или просто не са вдъхновяващи? Универсалните съвети често не работят. Надяваме се да намерите нещо полезно за себе си.

Превключете и организирайте мислите си

Теорията за добри официални почивни дни се свежда до две действия:

  1. Превключване
  2. Поръчване.

Мозъкът се рестартира, когато нещо се промени около него и трябва да изпълнява необичайни, но приятни задачи. Например обичам да уча, за да можем да отидем, да речем, в музея и да се потопим за три часа в историята на революцията или дори в здравословните проблеми.

В същото време все още можете да прочетете нещо по темата, да се подготвите. Друг вариант е да присъствате на лекция по интересна тема. За предпочитане в малка аудитория, за да можете да общувате с оратора.

Друг начин за рестартиране е емоционален: топла, безплатна комуникация с приятели, семейство, съвместни пътувания някъде – нещо, за което в делничните дни просто няма достатъчно време.

Поръчката, от друга страна, ви позволява да изхвърлите всички ненужни неща, натрупани за една седмица, и в известен смисъл облекчава безпокойството. Например 30-40 минути пълна самота са важни, за да се обобщят някои резултати от седмицата и да се планира нещо за бъдещето. Медитацията също помага и, колкото и да е странно, бягането. Когато избягаш 10-15 км, много неща ти падат от само себе си и се раждат много идеи.

Почивката е, когато правите нещо само защото искате. Или, напротив, не правите нищо, защото не искате.

Колкото и да се стремим към съвършенство, трябва да помним, че почивката е свещена. И ако се уморите твърде много, нищо няма да се получи в най-важния момент.

Използвам подхода, който ми предложи приятел психолог. Направих огромен списък с това, което обичам да правя, без значение дали това повишава социалния ми статус. От масаж до четене във ваната и редене на пъзел. Това ми дава така наречените неинтензивни положителни емоции, които ми помагат да се боря с неинтензивни негативни емоции.

Ако преобладават неинтензивните положителни емоции, тогава, настъпва състояние на спокойствие и пълнота. Не е ли това най-добрият резултат от вашата почивка?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *