Menu Close

Как да се грижим за спалното бельо от различни тъкани?

Без значение колко красиво и практично е спалното ви бельото няма да оцелее дълго без компетентна грижа и след кратко време ще загуби първоначалния си вид и качествени характеристики. Особено ако е обект на ежедневна употреба. Трябва да сте запознати със спецификата на грижите за различни видове материали и с тази статия ще ви дадем кратки напътствия.

  1. Спално бельо от лен.

В грижата за такъв комплект трябва да не забравяте, че то се пере при температура не по-висока от 60 градуса, но пък е непретенциозно при използването на различни почистващи препарати. Единственото нещо, което не трябва да забравяте (и това се отнася за цветното спално бельо от всякакъв материал) е в прах за пране не трябва да има избелващи компоненти. Няма специфичен метод на сушене и се глади с гореща ютия. Позволено е ползването на пара.

 

  1. Спално бельо от памук.

Памучното спално бельо е от най-често срещаните видове. Този естествен материал е достатъчно издръжлив и дълготраен. Грижата за него е както при лена. Но трябва да знаете за спецификите при бялото и цветното памучно спално бельо. Бялото не се страхува от високи температури, така че са допустими температури над 90 градуса. Но при цветните комплекти  не превишавайте 40-60 градуса за да не загубите яркостта му. Що се отнася до тънките памучни спални комплекти е препоръчителен един цикъл нежно измиване.

 

  1. Спално бельо от жакард

Поради начина на изработка е най-добре да перете ръчно, но е допустимо и машинно при температура 30 градуса и неутрален прах за пране. Може да го сушите на открито, но преките ултравиолетови лъчи са противопоказни. Глади се при режим средна температура от обратната страна.

 

  1. Спално бельо от коприна

Перете ръчно или в пералня с режим “ръчно пране” и температурата до 30 градуса. Хубаво е да се изплаква в студена вода с мек балсам. Суши се в стаята далече от нагревателни уреди и ултравиолетови лъчи.

 

  1. Сатенено спално бельо.

Сатена се пере на 40 градуса в пералня с допълнителна климатизация това му придава мекота. Може този вид спално бельо да се суши в барабана на пералнята , но на деликатен цикъл. Глади се от обратната страна на средна или пък висока температура.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *