Menu Close

Как да се грижим за спалното бельо

Спалното бельо е това, което обгръща тялото на човек и му дава часове спокойствие, уют, комфорт, по време на сън. То е от голямо значение за качествения сън, който пък е от огромно значение за здравето. Но какви грижи трябва да се полагат за спалното бельо, така че то да запази своите вид, здравина и качества за по- дълго време?

Пране

Спалното бельо обикновено има етикет, в който е указано как и при какви градуси трябва да се пере то. За голяма част от памучните материи допустимата температура за пране е до 60 градуса, но не за всички. Останалите материи като сатен, коприна, лен и бамбук трябва да се перат или на ръка или на режим ръчно пране в перална машина. Дори нищо фатално да не се случи със спалното бельо при неправилното пране, то поне има риск то да се свие при по- високи градуси.

Сушене

Сушенето на спалното бельо също се извършва по указания на етикета. Голяма част от спалното бельо, с изключение на памучното, не трябва да се суши в сушилня или ако това е предпочитан начин, то трябва да се избере точно определена програма. На слънце могат да се сушат повечето материи, от които се изработва спално бельо, като ограничението е по- скоро свързано с цветовете му.

Гладене

Гладенето на спално бельо се препоръчва от опаката страна. Това е наложително по няколко причини. Първата е, че от обратната страна се намират подгъвите, в които могат да се развиват различни бактерии и с гладенето те се елиминират. Втората е, за да се запазят живи цветовете от лицевата страна.

Препарати

Използването на препарати при спалното бельо трябва да бъде с особено внимание. Белината е едно отлично средство за третиране на бели чаршафи, но не е подходяща за материи различни от чист памук. Омекотителите също са доста предпочитани, тъй като след използването им спалното бельо е меко и от него се носи прекрасен аромат. Но и омекотителите не са препоръчителни за всички материи. Освен всичко останало, трябва да се има предвид, че не от всички видове спално бельо е възможно отстраняване на всички частици от препарати при пране и са възможни последващи алергични реакции.

Съхранение

Спалното бельо трябва да се съхранява така, че пластовете плат да могат да дишат. Ако спалното бельо се съхранява за по- дълго време затворено и плътно притиснато, е възможно натрупване на прахови частици и развиване на бактерии. След това спалното бельо се използва с идеята, че е чисто. Но човек никога не знае какво се е наслоило междувременно върху него.

Дезинфекциране

Спалното бельо поема влага, тялото се трие върху него и то се замърсява по един или друг начин. От изключителна важност е редовното му дезинфекциране. Подходящи за това са био дезинфектантите, които не са агресивни, но за сметка на това са 100% ефективни и се намират в магазинната мрежа.

Добрата грижа за спалното бельо се отплаща винаги. Поддържаното спално бельо осигурява здрав и качествен сън, комфорт и удобство. И най- важното- служи дълго и точно толкова дълго радва очите и осигурява най- доброто на тялото.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *