Menu Close

Лунички за таван – прекрасно разсейване на светлината и дискретна декорация

Вграденото осветление е изключително предпочитан източник на изкуствена светлина за интериор. Този тип осветителни тела се разполагат върху таванът, стените, преходните ъгли (стена-стена, стена-под) в помещение, също в мебели и декоративни предмети, където осигуряват осветеност в достатъчна степен, рефлектираща с красив и дискретен маниер.

Защо да изберем луни за таванът

За да се постигне въздействаща декорация на таван, обикновено се предпочитат масивни висящи осветители, с единичен абажур, няколко абажури, подредени в правилна линия или радиално. Също толкова атрактивен визуален акцент са малките лунички за таван. Освен като вградени осветителни тела, те се откриват и във вариант за повърхностен монтаж, с корпус с богата украса, която достойно конкурира пищният полилей и плафониера.

Осветителните луни създават поразително красива визия на тавана. Различните им модели осигуряват няколко предимства при осветяване – интензивен насочен светлинен поток – стационарен или подвижен, широк ъгъл на светлинният сноп, и възможност за регулиране на яркостта и цветната температура на светлината. С отделните варианти,  таванът може да придобие вид на нощно небе с миниатюрни блещукащи звезди, зала с ярки прожектори, елегантен интериор от списание и др.

Лунички за осветление – структура

Стандартната им конструкция се състои от тяло, рефлектор и разсейвател. Разсейвателят се изработва от оптично стъкло (опал) и няколко разновидности на пластмаса (ABS, плексиглас и др.), и изпълнява ролята на абажур, който покрива и пречупва лъчите от светлинният източник. При този тип осветително тяло се предпочита дифузният – той разпръсква светлинните потоци в 360 гр. периметър, което осигурява приятна и безвредна за човешкото око светлина, дори и при луните с насочено осветяване.

Дискретно проблясващата визия е привилегия на вградените лунички, макар че и сред тях се откриват модели с ярко оцветен корпус, който също изпъква като декорация. Луната за вграждане е по-предпочитана за осветяване на спалня и като допълнителни осветители, в комбинация с полилей, пендел, плафон или плафониера.

Луните за открит монтаж

Кристалните луни са красива конкуренция на огромните полилеи и плафониери. Те спадат към категорията луни за външен монтаж. Кристалните детайли са под формата на завеса от висулки, глобус, отворена полусфера, квадратен плафон, и дори красиви скални минерали, и излъчват светлинни потоци.

Когато са оцветени в два нюанса, кристалите декорират помещението с красивата си визия и с цветът на светлинните потоци, разсейвани от тях. Те са прекрасен избор за основно и допълнително осветително тяло, в зависимост от размерът на помещението.

В категорията попадат и осветители с масивен корпус от метал, гипс, висококачествена пластмаса, който скрива разсейвателят и осигурява по-приглушена и мека, насочена светлина. Те се проектират с единични, двойни и тройни светлинни източници. Формата и размерите на корпусът са разнообразни – срещат се тела с обем на висяща таванна лампа, кръгъл или квадратен плафон, цилиндрични, сферични и правоъгълни спотове.

Луните са прекрасно осветление за интериор и градина. Присъствието им в спалнята релаксира сетивата. Те са най-подходящият осветител за помещението за сън, заедно с вградените LED ленти, пури и лампиони. Предимството на съвременните луни е в “интелигентното” управление – регулиране на светлината със стенен димер. Светлинните източници са халогенни или LED крушки, като и двете осигуряват спестяване на електроенергия при работа.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *