Menu Close

Любопитно за хлебарката, което не сте и подозирали

Хлебарката е досадно и неприятно насекомо, с което ние хората все още не сме свикнали и вероятно никога няма да го направим. И това е, независимо от факта, че хлебарките отдавна са се приспособили да живеят рамо до рамо с нас и изглежда се радват на такава връзка.

Какво обаче не знаем за тези малки, вредни и отвратителни създания, предлагаме ви сега да разберете:

  1. Мозъкът на хлебарка може да се използва за създаване на животоспасяващи лекарства

Ето един отвратителен факт, който може да промени медицината завинаги. Учените работят по създаването на лекарства, които биха могли да излекуват Е. coli и MRSA (устойчиви на метицилин Staphylococcus aureus). Това са две смъртоносни устойчиви на антибиотици бактерии, използващи химикали, извлечени от мозъка на хлебарки. Изследователите установили, че мозъчната тъкан на хлебарки убива тези бактерии. Хлебарките били закачени, когато изследователите решили да разберат как тези същества са успели да оцелеят в канализацията, без да умират от ужасните бактерии, на такива места.

Изследователите установили, че нервите на скакалците, както и мозъците на хлебарки, съдържат химикали, които убиват тези опасни бактерии. Изследователите не успели да потвърдят, какви точно са тези вещества. Те все още се опитват да намерят отговор и се надяват да ги използват в бъдеще за разработването на антибактериални лекарства.

  1. Хлебарките могат да вземат съвместни решения

Хлебарки са по-умни, отколкото си мислим. Те, дори могат да вземат решения в групи, като много други насекоми и животни. Преди няколко години д-р Хосе Халой от Свободния университет в Брюксел, Белгия, провел изследване за това как мислят хлебарки. Той поставил няколко хлебарки в чиния, съдържаща три къщи и изчакал да се разделят.

Д-р Холой отбелязал, че отначало хлебарките се събират заедно, докосвайки се помежду си със своите антени. След известно време те били разделени по равно в домовете си. Например 50 хлебарки разделят на две групи от по 25, когато им бъдат дадени три къщи с капацитет от 40 хлебарки всяка. Едната група живеела в първата къща, а другата във втората. Третата къща останала празна. Всички 50 хлебарки, също решили да живеят в едната къща, когато им били дадени три къщи, в които можело да се настанят повече от 50 хлебарки.

  1. Ако изчезнат, екосистемата ще бъде унищожена

Хлебарките могат да са мразени, но също имат решаващо значение за баланса на една екосистема. Ако изчезнат някога, нашата екосистема ще бъде сериозно унищожена. Първо, изчезването на хлебарки ще има пряко въздействие, върху популацията на много видове птици, плъхове и мишки, които се хранят с тях. Тези животни няма да умрат напълно, защото обикновено се хранят с други организми, а понякога и с растения. Но броят им ще намалее драстично.

На свой ред, намаляване популацията на тези животни ще намали броя на дивите котки, вълци, койоти, орли, влечуги и някои други същества, които се хранят с птици, плъхове и мишки. Това ще продължи. Най-тежко ще е когато бъдат засегнати някои видове оси, които се нуждаят от хлебарки, за да поддържат жизнения си цикъл. Тези оси ще измрат, защото хлебарките ще измрат. Горите ще страдат от изчезването на хлебарки, тъй като тези вредители се хранят с разлагащи се вещества, които често са с високо съдържание на азот. Хлебарките ядат този азот заедно с разлагащото се вещество и след това го освобождават. Техните екскременти, богати на азот, по-късно се абсорбират в почвата, което подпомага растежа на растенията.

При липсата на хлебарки ще се лиши почвата от азот. Това означава, че почвата няма да може да подпомогне растежа на достатъчно растения, което ще засегне популациите на същества, които се хранят с тези растения. Така хищниците, които се хранят с тези същества също ще намалеят. Това ще продължи, докато дойде ред на върха на хранителната верига. Така че, в заключение можем само да кажем, че ще трябва просто да се примирим с хлебарките.

Източник: ПРЕВЕНТА.БГ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *