Menu Close

Намиране на работа при свит пазар на труда

Не е тайна за никого, че безработицата в световен мащаб се е увеличила заради коронавирус ситуацията. Това не значи, че хората са спрели да работят или да търсят работа. Просто нещата сега изглеждат по-неясни, пазарът на труда е свит и възможностите са почти наполовина по-малко. Как да намерите работа? Ето няколко експертни съвети.

За да увеличите максимално шансовете си, една от стратегиите е да създадете привлекателен онлайн профил, така че работодателите и компаниите да се обръщат по-лесно към вас, докато вие също активно кандидатствате за работа.  Помислете за основните си умения, вместо да търсите конкретна длъжност; например, ако сте работили в обслужването на клиенти в търговията на дребно, това може да се трансформира и в други подобни длъжности в продажбите.

Шансовете на хората за намиране на работа зависят и от социо-културната и икономическата обстановка в страната. В държави където онлайн продажбите и начините за търсене/предлагане на работа са силно дигитализирани е по-вероятно чрез онлайн профил, в който споделяте основните си умения да намерите работа. В България например има достатъчно чуждестранни компании, които намират служителите по този начин. Много традиционни български компании обаче използват социални институции и Бюрото по труда.

В пандемична обстановка обаче си струва да се опита всичко. В момента много държави инвестират в подобряване на социалните услуги, а това може да оптимизира работата на държавните бюра занимаващи се с набиране на хора за работа.

Ако искате конкретна работа, бъдете инициативни и се свържете с някой, който изпълнява тази роля, за да разберете как са стигнали до там. Професионалните мрежи също могат да бъдат полезни. Това могат да са групи в масовите социални мрежи, или браншови организации, където се публикуват работни места и събития и се предлагат съвети. Някои индустрии и работодатели дори организираха събития за виртуални мрежи и панаири на работни места.

С хиляди хора, кандидатстващи за всякакви длъжности, вашата лична мрежа от приятели и познати трябва да бъде първото ви пристанище. Те колективно познават стотици хора, а някои би трябвало да знаят за фирми, които наемат служители към дадения момент. Много работодатели харесват личната препоръка, така че не отхвърляйте и тази опция.

Бъдете активни в търсенето и внимателни в разглеждането на офертите. Все пак в пандемична обстановка и работодателите може да не предлагат това, което търсите като условия и възможност.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *