Menu Close

Някой тънкости на нашия акумулатор

akumulatoriДнес можете да намерите много видове акумулатори на пазара. Много от тях качествени, други задоволителни, а трети – истински кошмар за всеки автомобил. За това ние считаме, че е важно всеки един потребител да има основни познания за работата и изискванията на един акумулатор.

Все по-често можете да чуете от любители в сферата, че зимата е „сезона“ на акумулаторите. Факт е, че много шофьори имат проблеми с него при ниски температури, но истината е, че жегата и високата температура на околната среда оказва много по-негативно влияние върху акумулатора. Саморазреждането при високи температури е до два пъти по-бързо.

При тежки зимни условия и температури от -15 градуса, капацитета на акумулаторите може да намалее до 50%. Това е значителен проблем, чийто решение е открито – всяка фирма производител предписва по-високи параметри, например 74 амперчаса и около 700А стартов ток. Хората, които познават тази материя знаят, че при нормални условия, двигателя може да се стартира и при много по-нисък стартов ток.

Защо има толкова големи разлики в цените между различните марки и модели акумулатори? Един от най-скъпите акумулатори на пазара днес е геловия. Той е значително по-ефективен, има много висок стартов ток, а капацитета му е оптимален. Това са двигатели без обслужване, които освен всичко друго са и свръх устойчиви на различни вибрации. За разлика от евтините акумулатори, които се разтичат при наклон от 45 градуса, то геловите не се разтичат дори при пълно обръщане (огромен плюс, ако сте любители на екстремните пътища).

Най-вече избора на акумулатор трябва да бъде съобразен с вашите планове за неговата експлоатация и вида на автомобила ви. Ако имате превозно средство, пълно с нова и модерна електроника е недопустимо закупуването на евтин акумулатор, който няма да бъде способен да зарежда всички електрически консуматори. От друга страна, ако нямате нужда от скъп акумулатор, не правете излишни инвестиции. Съгласете се, че ако колата ви струва 1000 лева, не си заслужава да отделите 500лв. само за нов акумулатор.

И най-важния съвет, който се опитвайте да спазвате винаги, без значение от обстоятелствата. Не чакайте акумулатора си да „умре“ сам, за да го смените. Всички закони ни учат, че това винаги се случва в най-неподходящите моменти!

Ако все пак вашия акумулатор ви предаде точно в такъв момент и спешно имате нужда от нов и надежден, разгледайте и изберете своя нов акумулатор от 100ampera.com, където ще откриете огромен избор на ниски цени!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *