Menu Close

Обувки за шосейно и планинско колоездене

Обикновеният колоездач се нуждае от обикновени обувки. Вземете нормалните си обувки, седнете на колелото си и се забавлявайте. За разлика от него обаче любителите на планинските велосипеди е добре да обмислят закупуването на специализирани обувки.

Като за начало, обувките за планински велосипеди правят вашето колоездене много по-приятно. Вие веднага забелязвате колко по-лесно въртите педалите с тях. Разбира се, това предполага, че сте си купили скоби за обувките си и педалите са с педална система с пластини. Не се притеснявайте – повечето от колелата (почти всички, всъщност) са с педална система с пластини.

Това е първата причина, поради която трябва да инвестирате в чифт специализирани велосипедни обувки: те ви дават много по-добри резултати при колоездене.

 

Трябва само да прикрепите скобите към обувките си, да поставите краката си върху педалите и да започнете да карате колелото. 

Ако сте загрижени за карането с пластини, трябва да знаете, че е много лесно да прикрепите и извадите скобите от обувката си. Още по-добре, тези обувки се правят специално, за да бъдат максимално удобни, в сравнение с всички останали обувки за велосипеди.

Обувките за шосейни велосипеди, например, разполагат със слотове на самите подметки, докато обувките за планински велосипеди имат тези слотове вдлъбнати в подметката. Това има значение, защото когато премахнете приспособленията, ще имате “нормални” обувки за ходене.

Ако закупите чифт специализирани обувки MTB, всъщност получавате две обувки в едно. Получавате специализирани обувки за колоездене и обикновена пластина за педали, в един пакет. Това е втората причина.

 

Те практически ви предлагат две в едно на една цена.

Тези обувки предлагат много предимства на обикновения колоездач. Те почти никога не са с връзки, тъй като връзките са потенциално опасни при движение. Дори и да бъдат с връзки, (тъй като, нека бъдем честни, нищо не може е по-добро от връзките), когато става дума за удобство, този тип обувки ще имат върху връзките самозалепващи се ленти, за да ги покрият, така че да не се развръзват и да се заплитат във веригата.

За по-голяма сигурност на планинския велосипед трябва да имате поне един, а дори и няколко такива чифта. Също така, те са много по-трайни от обикновените обувки и ще издържат много повече трудности, като ви предлагат още по-добра подкрепа от обикновените обувки. Тук стигаме до третата причина:

 

По-голяма защита и дълготрайност от обикновените обувки.

Стабилността на велосипеда винаги е била важна и тези специализирани обувки се опитват да помогнат в това отношение. С краката си, прикрепени към педалите, се чувствате много по-стабилни на колелото. Обувките, прикрепени към педалите, ви осигуряват много повече комфорт и надеждност при колоездене.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *