Menu Close

От какви грижи се нуждаят поларените одеяла?

Поларът присъства все по-осезаемо в бита и ежедневието ни. Едни от най-топлите зимни дрехи са изработени от този лек и пухкав материал, но той присъства в дома на много щастливци и под формата на меки и топли одеяла. Независимо дали става въпрос за облекло или за завивка, поларът буди много въпроси, касаещи неговата поддръжка. Как да го перем, така че да запазим прелестната му визия и качества?

Какво представлява поларът?

Поларът е синтетична материя, известна със своята лекота, мекота и топлина. Тези негови достойнства се дължат на въздушните балончета между трикотажните власинки. Топлинните свойства на полара са много сходни с тези на гъшия пух, именно заради приликата в структурата на двата материала.

Материалът е вид полиестерна тъкан, обработена по специален начин с цел намаляване на неговата топлопроводимост. Той не се мачка и изсъхва много бързо, а също така премахва добре влагата от човешкото тяло. Поларът е с много ниско тегло, дори когато е мокър, което е друго негово важно предимство.

Качеството и топлинните свойства на полара зависят от целостта и дебелината на неговите влакна. При неправилно пране и сушене тъканта изтънява и губи топлоизолационните си качества. Ето защо трябва внимателно и отговорно да се грижите за одеялата този превъзходен материал, особено ако са с високо качество, закупени от онлайн магазин Pilo.bg.

Как да се грижим за поларените изделия?

Поларените завивки на Pilo са с достъпна цена, но въпреки това си струва да се грижим добре за тях, за да им се насладим пълноценно. Когато в покупката на такъв продукт са инвестирани не само пари, но и големи очаквания, всяко разочарование от повреждането му трябва да бъде избегнато.

Въпреки че производителите посочват на етикета машинно пране, ръчното е по-добър вариант за полара. Ако перете изделията от този топъл материал в пералня, то изберете програма за деликатно пране. Тъй като поларът е вид синтетична вълна, можете да изберете режим за вълнени или синтетични материи.

Когато перете полар не го смесвайте с други материи, освен с вълнени и деликатни. В никакъв случай не претоварвайте барабана. Ако перете поларени одеяла, поставяйте най-много по две в машината, стига размерът им да го позволява. Температурата не бива да превишава 40 ° C. На етикета производителят е посочил 30-40°C. Не повече!

Поларените дрехи се перат от опаката страна, като всички ципове и копчета е добре да бъдат закопчани. При ръчно пране, силно замърсените изделия трябва да се накиснат в топла (не гореща) вода за около половин час с подходящ препарат. Изпирането на дори силно замърсени изделия е лесно – не се препоръчва използването на прекомерна сила!

При пране на поларени тъкани в никакъв случай не трябва да се използват агресивни препарати, съдържащи хлор, избелващи препарати или химикали за отстраняване на петна. Накисването и прахът за пране ще ви помогнат да се отървете от упоритите петна. Материята се почиства лесно.

Желателно е да се използват течни перилни препарати за деликатни материи – вълна, коприна и др. Също и такива, съхраняващи цветовете, защото поларените завивки обикновено се предлагат в ярки и свежи цветове. При липса на мембранни слоеве, които са бариера между тялото и полара, е желателно да се използват средства за намаляване на статичното електричество. Омекотителите вършат добра работа в това отношение.