Menu Close

Пералня машина с транспортен дефект – защо и как да я изберем?

Пералнята е един от домакинските уреди, без който едва ли можем да си представим живота днес. Покупката на такъв уред е обаче не винаги планирана – доста често се налага да действаме спешно, поради фатална повреда на старата машина, която не може да се отстрани. В подобна ситуация парите са основен проблем, но това не винаги е толкова лошо.

Защо да изберете пералня с транспортен дефект?

Недостигът на средства ще ви накара да потърсите възможно най-ниската цена, а по този начин е вероятно да попаднете на една страхотна търговска практика – продажба на битова техника с транспортни дефекти. Съществуват не малко физически и онлайн магазини, предлагащи уреди с леки козметични повреди. Един от тях е Мега Техно – търговска компания с онлайн магазин и физически обекти в София и Варна.

Техниката с транспортен дефект е по-евтина от уредите без драскотини и леко олющена тук-там боя. И тук идва най-интересният момент – освен, че цената е по-ниска, качеството е в пъти по-високо. Уредите с дефекти се произвеждат за западния пазар, което означава – с много по-качествени части и компоненти. Спестявайки пари, ще получите продукт от по-висок клас, който ще работи по-дълго и по-добре.

На какво трябва да обърнете внимание при избора на пералня?

Нека преди всичко уточним, че марката е изцяло ваш избор. За някои хора брандът е водещ, а за други по-важни са параметрите на машината. Съветите ни са насочени именно към техническите особености на пералните. Първото, което следва да обмислите са размерите и типа на пералнята.

Габаритите и начина на зареждане на прането (горно или предно) зависят от мястото, където планирате да поставите уреда. У нас по-разпространен е фронталният тип машини, като сред тях има няколко варианта на размера:

  • Стандартни, с размери 85-90×45-60×60 см (височина × дълбочина × ширина);
  • Тесни, с дълбочина по-малка от 45 см;
  • Компактни – по всички параметри по-малки от стандартните.

Стандартните перални, са подходящи за помещения с относително голяма площ, понеже заемат най-много място. Те подлежат на вграждане, за разлика от моделите с горно зареждане, които не могат се монтират под кухненския плот. Пералните с горно зареждане също се предлагат в множество размери.

Обем на барабана

Обемът на пералнята се определя от количеството на прането, тоест колко хора ще я използват. По този параметър могат да се следват следните схеми: за 1 или 2 души е достатъчен модел с вместимост до 4 кг; за семейство от 3-5 човека – 6 кг; за 6 и повече човека – 8-9 кг.

Ако в семейството ви има малки деца или се планира появата им, тогава си струва да закупите уред с максимален обем, тъй като ще има много пране. Изборът на голям размер обаче не винаги е правилното решение. С увеличаване на обема се увеличават размерите и следователно площта, необходима за инсталиране на оборудването.

Ако перете малко дрехи и бельо в машина, предназначена за 8 кг пране, то консумацията на вода ще бъде значителна. Следователно, трябва да изберете размера и капацитета на уреда според вашите действителни нужди.

Избор според функциите

Всички автоматични перални машини имат базови режими на работа, включващи: пране при различни температури, изплакване и центрофугиране. Някои модели са оборудвани с допълнителни функции, например изпиране на възглавници, детски и спортни дрехи и дори обувки.

Съществуват и режими за кратко пране и премахване на петна, както и функции за деликатно изпиране. Тези програми се отличават с използването на голямо количество вода, ниска температура на водата и центрофугиране на ниски обороти. Такъв режим е подходящ за тъкани, изискващи внимателно отношение.

Някои модели предлагат тих режим на работа. В тях е инсталиран инверторен двигател или директно задвижване, поради което по време на работа генерират по-малко шум. Прането на пара помага за премахване на упоритата миризма. В този режим можете да перете всякакви материи, включително коприна, пух, вълна. Пералните, комбинирани със сушилня, сушат дрехите директно в барабана на машината, което спестява време и място. Моделите с тази функция обаче са много по-скъпи.