Menu Close

Правилна закуска или какво да ядете сутрин, за да отслабнете?

Закуската е необходима за всяка диета и още повече при отслабване. Първото хранене ще ви даде достатъчно енергия, за да се почувствате сити до пълно хранене и да не се изкушите от нездравословна закуска с „празни“ калории. Дори и да няма чувство на глад сутрин, тялото се нуждае от храна, за да компенсира изразходваните вечер калории. Получената на закуска енергия подпомага имунната система, функционирането на вътрешните органи, ускорява метаболитните процеси и намалява апетита, като помага за регулиране на количеството храна на обяд и вечеря.

Какво е добро за закуска?

Закуската трябва да включва сложни въглехидрати, фибри и протеини. Дават енергия, усещане за ситост без тежест в стомаха. Най-добрата храна сутрин е кашата. Овесени ядки, просо, елда, царевица и други зърнени храни са източници на „бавни“ въглехидрати, които са важни за ефективната загуба на тегло.

Има много зърнени храни, така че те се редуват, получавайки всички важни хранителни вещества. Овесената каша е без противопоказания, която се усвоява напълно и лесно, стимулира храносмилането. Просото е богато на аминокиселини, помага да се отървете от мастните натрупвания. Елдата е прелива от микроелементи, включително редки. Небеленият кафяв ориз е нискокалоричен, пречиства организма, а ечемикът е богат на фосфор, подпомага храносмилането и стимулира работата на сърцето и кръвоносните съдове (за да ускорите приготвянето на каша, можете да накиснете зърнената каша предварително от вечерта).

Какво представляват здравословните закуски

Здравословните и вкусни ястия са лесни за съчетаване с всяка диета с ограничени калории. Според баланса на хранителните вещества и вида на продуктите биват протеинови, въглехидратни, комбинирани и специални (за вегетарианци, деца, хора с нарушена обмяна на веществата).

Протеинови закуски

Протеиновите закуски са за хора, които работят усилено физически, “изграждат” мускули, искат да останат активни през целия ден. Класика на закуската са яйца, сварени цели или бъркани. Правилната порция въглехидрати и витамини ще осигури филийка пълнозърнест хляб, зеленчукова салата. Сандвич с бъркани яйца и зеленчуци, запеканка от извара разнообразява храната.

Въглехидратни закуски

За ползотворна умствена дейност са подходящи каши на вода с добавка на – сушени плодове, канела, ядки, боровинки, касис, печени ябълки и т.н. Пълнозърнести или елда палачинки с горски плодове.