Menu Close

Самозалепващо фолио – характеристики и начин на употреба

С времето голяма част от интериорните елементи започват да губят първоначалния си привлекателен вид. В същото време те са все така здрави и пригодни за експлоатация, поради което ни е съвестно да ги изхвърлим и заменим с нови. Съществуват много начини за реновиран на стари мебели и други детайли на интериора, но един от най-лесните е използването на самозалепващо фолио.

Що за материал е фолиото?

Самозалепващите фолиа имат широк спектър от приложения, благодарение на което, с тях е възможно да се актуализира визията на всяка гладка повърхност. Независимо дали става въпрос за износени и захабени мебели, или за повърхности, чиято визия не е модерна в момента, фолиото ви позволява да трансформирате всяко пространство в модерно и уютно кътче във вашия дом.

Материалът е финансово достъпен, лесен за употреба и същевременно дълготраен. Самозалепващото фолио се състои от няколко слоя:

  • Лицева страна: има висока якост, както и определен рисунък и текстура. Това е декоративната част на филма, на който обикновено се базира изборът;
  • Самозалепващ гръб: Задната част на фолиото е покрита със специално лепило, което има отлична свързваща способност;
  • Защитна хартия: Тя защитава лепилото от изсъхване. Премахва се непосредствено преди залепване на фолиото.

Самият материал е разработен на основата на PVC. Това прави декоративния филм подходящ за използване в среда с висока влажност. Фолиата не поемат и не пропускат вода, с което защитават от разрушаване всички хидрофобни основи – дърво, мазилка и др. Могат да се почистват с мека гъба или кърпа и конвенционален почистващ препарат.

Съвременните самозалепващи фолиа имат добра топлоустойчивост и устойчивост на избеляване на цвета, стига да са с добро качество. Имайте предвид, че не всички продукти на пазара са с еднакво качество, затова е хубаво да внимавате от къде ги купувате. Чудесно място за покупката на самозалепващо фолио във всевъзможни десени и дизайни е онлайн магазин Гига.

Предимства на фолиата

Декоративното фолио е универсален материал, предназначен за бързо и висококачествено обновяване на интериорни детайли, преди всичко мебели. Материалът позволява на реновираните повърхности да бъдат по-устойчиви на влага и високи температури. Много често се залепват върху плочки в банята или върху облицовката на кухненския гръб.

Производствените технологии залагат на екологично чисти суровини, така че фолиото може да се залепи дори в детската стая. Широка гама от декоративни модели ви позволява да промените изцяло всяко помещение в своя дом. Можете да откриете дори фолиа на детска тематика, с които лесно ще трансформирате всяка жилищна стая в стая за новороденото си дете.

Ниската цена на продукта в комбинация с изключително лесното полагане, е причината за постоянно нарастващата популярност на този материал. Всеки може да облепи мебели, стени, остъкления и плотове с подходящо самозалепващо фолио. За изпълнение на тази задача не са нужни специални инструменти. Ролетка, молив и ножици е всичко, което ви трябва.

Ако трябва да посочим недостатък, то това е необходимостта от внимателна подготовка на основата. Преди да поставите фолиото, е нужно да изгладите всички неравности и грапавини. Основата трябва да бъде чиста и суха, за да може филмът да залепне идеално и да остане на своето място максимално дълго.