Menu Close

Шайбите – малка, но важна част

Шайби
Шайби
Шайби

Понякога най-малките елементи в строителната индустрия играят огромна роля. Така на пръв вид незначителните шайби се оказват крепежен елемент, без който много сглобки не биха били възможни. Ако те липсват, експлоатационния живот на различните устройства би намалял в пъти. Причината е, че различните машини, мебели или други конструкции редовно са подложени на различни вибрации. Именно шайбите предпазват главите както на болтове, така и на винтове и материала, от който са изградени. Без тях устройствата ще се разпадат буквално на части, което е не само неефективно и скъпо, но и много опасно.

Шайбите приличат на гайките, но са значително по-опростени от тях. Имат плоска форма и съществува голямо разнообразие от форми и големини. Те служат като разделители и функционират с натягане на винтовете. Има шайби изградени от различен материал, но най-често можете да намерите такива от стомана или пластмаса.

Тук ще разгледаме и някой от най-често използваните видове шайби и техните особености:

–         Пружинни шайби. Този тип шайби са силно ефикасни за предотвратяването на вибрационно съпротивление. Важното тук е да закупите правилния размер на шайба, с точните диаметри. Само така те ще бъдат способни да обират влиянието на вибрациите ефективно.

–         Тарелчати шайби. Малко хора ги познават точно с това тяхно име, но със сигурност сте виждали, а дори и използвали такива. Имат две части – мъжка и женска. Те си пасват точно и отстраняват разминавания.

–         Назъбени шайби. Те пък от своя страна също се делят на няколко вида, в зависимост от вида на назъбеността им. Има вътрешно назъбени, външно назъбени, външно-конусно, както и комбинирано назъбени шайби. Всеки един от тези видове се използва с различна цел. Във всеки специализиран магазин можете да получите повече информация за тях от продавач-консултант.

Ако имате нужда от шайби лесно можете да ги намерите в по-големи и малки специализирани магазини, железарии и комбинирани маркети. Все по-модерно днес е и тяхното закупуване от онлайн магазини, където се предлага изключително голям избор. Ние препоръчване богатия каталог на ИТТ България ООД, който можете да разгледате на http://itt.bg/bg/продукти/крепежни-елементи/шайби. В него ще откриете голямо разнообразие от видове шайби с доказано високо качество на атрактивни цени.
И запомнете – не подценявайте значението на шайбите – малки, но важни елементи!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *