Menu Close

6 съвета за спокоен и пълноценен сън

Пълноценен сън

Сънят е основен фактор за здравето и настроението на хората. Пълноценният сън ни зарежда със сили за задачите, които трябва да свършим през деня, и същевременно осигурява още редица положителни ефекти върху нашето тяло и ум – по-младежки и свеж вид на кожата, по-добро настроение и самоувереност, правилно протичане на метаболитните процеси в организма, по-силна имунна система и др. За да си осигурите максимално здрав и спокоен сън, се уверете, че не пропускате някое от следните правила:

  1. Уютна спалня – не подценявайте значението на удобните възглавници и матраци. Те трябва да бъдат от качествени материали и съобразени с вашите собствени специфични нужди. Човек прекарва около 1/3 от живота си в леглото. Именно затова компромисите и експериментите не са препоръчителни. Ако имате проблеми с врата или гърба (шипове, дискови хернии и т.н.), се консултирайте със специалист, който да ви насочи към правилния за вас избор на матрак и възглавница.
  2. Изграден режим на съня – Ако искате да заспивате без много усилия и да се събуждате бодри, е необходимо да си изградите режим, който да спазвате всеки ден, без значение дали сте на работа, или сте в почивка. Спазвайте редовен график на лягане и ставане, така тялото ви ще привикне към него и ще знае кога е време за сън. Всеки организъм има нужда от достатъчно сън ежедневно, за да изпълнява пълноценно функции си. Според специалистите сънят между 22:00 ч. и полунощ е най-полезен.
  3. Правилно хранене – то е важно за здравето и съня. Вечерята трябва да е възможно най-лека и навреме. За да се усвои от организма, на храната са нужни поне 3 – 4 часа. Ако вечеряме точно преди лягане, храната остава неразградена, образуват се токсини и шлаки. Не трябва да се консумират храни и напитки, съдържащи кофеин, които възбуждат нервната система. Оставете шоколада и кафето за по-ранните часове през деня. Храната, богата на протеини, действа благоприятно преди сън заради засилено производство на хормона серотонин, който ви кара да се отпуснете. Консумирайте лека и богата на протеини храна преди лягане. Чаят от лайка също действа благоприятно.
  4. Топъл душ преди лягане – топлата вода спомага за отпускането на мускулите на тялото. Ако имате тази възможност, още по-добре е да вземете топла вана, като капнете няколко капки лавандулово масло, което има отпускащ и релаксиращ ефект.
  5. Кислород – кислородът е изключително важен за правилното функциониране на мозъка, както и на всички процеси в човешкото тяло. Спокойният и здрав сън зависи много от въздуха в помещението, в което спите. Винаги преди лягане проветрявайте стаята, дори навън да е студено. Най-подходящата температура за сън е около 18 – 20°С, а въздухът трябва да е свеж и богат на кислород.
  6. Без електромагнитни полета – не се препоръчва да имате телевизор в спалнята си. Поне един час преди сън е хубаво да не гледате телевизия и да не ползвате компютър или мобилния си телефон. Всички тези устройства излъчват електромагнитни полета и синя светлина, което не влияе благоприятно на съня. Възпрепятства се производството на мелатонин – хормон на съня, чиято секреция се увеличава на тъмно. Също така и светлината на нощните лампи трябва да е максимално приглушена.

Всеки човек иска да използва пълноценно времето си, да се справя с всички предизвикателства и да се наслаждава максимално на ежедневните малки и големи удоволствия. За целта сънят играе ключова роля и трябва да отдаваме на него такова значение, каквото и на здравословното хранене, редовните физически тренировки и умствената активност. Пълноценният сън през нощта осигурява максимална ефективност през деня.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *