Menu Close

Малмашки за венецианска мазилка

Маламашка за венецианска мазилка

Ако работите върху проект с венецианска мазилка, ще трябва да използвате специални инструменти. Какво представлява маламашка за венецианска мазилка, каква да изберем и как да я ползваме? Продължете да четете!

Какво е маламашка?

Според тълковните речници, маламашка е „зидарски инструмент за подравняване на мазилката при нанасянето ѝ“.

Маламашката е с правоъгълна или трапецовидна форма, в някои случаи, една от страните е назъбена. В повечето случаи, този инструмент е метален, гумените такива се използват за фаянс и фугиране. Често има варианти с различни дръжки, и те се избират, според предпочитанията на майстора. Те могат да бъдат Г-образни, или пък цели.

Разликата между маламашка и мистрия

Често маламашката и мистрията се бъркат, но те са различни инструменти и служат за различни нужди. Мистрията се използва за загребване и разнасяне на хоросан и други строителни материали, докато маламашката е само за изравняване на покритието. Мистрията напомня на шпатула за торта.

Какво е венецианска мазилка?

Венецианската мазилка е материал на варова или акрилна основа, който създава мраморен ефект. Тази мазилка произлиза от Древен Рим, където мраморът е бил на особена почит.

Въпреки малко по-високата си цена, венецианската мазилка има много предимства пред други покрития, а именно:

 • Паропропусклив материал – не задържа влага и мухъл
 • Незапалим материал
 • Нетоксичен и подходящ за хора с алергии и деца
 • Създава перфектни и интересни ефекти
 • Изключително трайна е
 • Лесно се поправят повредени участъци
 • Почиства се бързо с влажна кърпа

Как се нанася венецианска мазилка?

 1. На първо място, стената трябва да се почисти отлично от прах и мазни петна, а също така, да бъде равна и гладка.
 2. Втората стъпка е грундиране, като най-добре да се избере маслен грунд, за да се подсигури добро сцепление между грунда и мазилката.
 3. След изсъхване на грунда, се нанася първия слой венецианска мазилка, като процесът много прилича на шпакловане. Слоят трябва да е равномерен и трябва да се изчака 10-12 часа, за да изсъхне.
 4. Вторият слой се нанася много фино, докато се постигне съвършена гладкост. Той съхне за около 6-8 часа.
 5. Третият слой също е много фин и се полира с ръба на маламашката. Тук натискът трябва да е по-голям, за да се изравни и основата.
 6. Обикновено отнема около 4-5 дни мазилката да изсъхне напълно. След като това се случи, се минава със защитна вакса на восъчна основа. Нанасянето става с мека, памучна кърпа, напоена в разтвора и изцедена, с плавни движения, без натиск. Най-добре е да се нанесе втори слой, след като първият изсъхне.

Допълнителни съвети за нанасяне на венецианска мазилка

 • Нанасяйте при температура на въздуха 10-37 градуса и влажност под 80%;
 • Нанасяйте мазилката бързо с енергични движения за задоволителен краен резултат;

Ако ви предстои нанасяне на венецианска мазилка у дома, разгледайте предложенията на Fortuna Paints, които предлагат висококачествени бои, мазилки и инструменти на българския пазар.