Menu Close

Длъжни ли сме да извозваме строителни отпадъци след ремонт

извозване на боклуци до депа

При всеки от нас идва моментът, в който настъпва краят на един ремонт. Е, съжаляваме, че и вие ще се сблъскате с това.

Проявяваме разбиране, че нямате много време в този напрегнат период, а ще се опитаме бързо да дадем отговор на вашите въпроси. Когато се запитаме дали сме длъжни да направим нещо, то най-често се допитваме до закона.

В Книгата е написано, че всеки производител на отпадъци подлежи на санкции ако допусне свободното изхвърляне в природата на строителни отпадъци след събаряне на сгради или строително-ремонтни дейности. Глобите се налагат от общината, на чиято територия се е извършило нарушението.

Ами това е казано в закона – изпълнява се. Тоест, ако ви хванат, че изхвърляте строителни отпадъци безразборно на неопределени за това места, за вас следват санкции. Добре, че на пазара съществуват фирми, предлагащи помощ при извозването на отпадъци след ремонт. Такава е Stroizone.com.

С какво застрашавам каквото и да е било?

Не е важно кого застрашавате, а колко. Повярвайте, строителните отпадъци са едни от най-опасните видове, които можете да изхвърлите току-така. Наш дълг е да се вслушваме в професионални съвети като тези на професионалистите в къртенето Stroizone.com, които знаят къде и как се изхвърлят безопасно иначе опасни отпадъци.

Те съдържат опасни, а често и токсични за живите организми вещества, които при досег с природата (вода, поляни и прочие), биха могли да отровят тези места. Затова ние хората сме отговорни за опазването на растителните и животински видове в природата.

По-подробен преглед

Неведнъж се е доказвало, че човек най-много се плаши от конкретни примери. По този начин, ние реално виждаме действителността и току-виж бихме могли да предприемем и кратко самовъзпитание.

При преработката на пластмаса, често се получават т.нар. „пластмасови мленки“. Те не се разтварят във вода и при изпускането им от предприятия, намиращи се по поречието на реките, тези мленки са напълно способни да отровят видовете риба, плуващи в реката.

Съветваме да изхвърляте старите си електроуреди на определените със закон за това места. Не се притеснявайте ако не знаете къде се намира такова сметище. В такъв случай имате вариант.

Помолете в магазините от големите вериги за електротехника. Те може и да успеят да вземат вашия стар уред и да го рециклират по абсолютно безопасен за природата начин.

В противен случай, ако изхвърлите своя стар уред, рискувате да бъдете причина за отделянето на токсични за природата вещества, които да убият някои животински видове.

Циментът също влиза в графа „опасни“. Той отделя токсични съединения в околната среда.

PVC-изделията са едно от най-отразяващите се върху физиологията на човек. PVC излъчва вещества, които действат като женски полови хормони – естрогени, чието влияние особено върху мъжете. Най-вече неблагоприятното действие е при децата и юношите.

При мишките в лабораториите вследствие на третиране с дифталат се получават необратими отклонения в репродуктивната система на животните. Примери за такива сериозни отклонения са: размерите на половите органи, производството на семенна течност, отделянето на хормони.

В заключение, бихме изразили надеждата си за това, че няма да изхвърляте своите строителни отпадъци в природата. Всички имаме дълг към нея.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *