Menu Close

Избор на правилната пречиствателна станция за къща

Izbor na pravilnata prechistvatelna stantsia za kashta

Комфортният живот извън града отдавна не е мечта. Днес всеки собственик на частна къща иска да се наслади на такива предимства на цивилизацията като канализация, течаща вода, тоалетна, баня или отопление с вода, сауна и плувен басейн.

Но за да се създадат необходимите условия за комфортен живот в къщата, не е достатъчно само да се донесе вода към нея – на първо място е необходимо да се осигури правилното изхвърляне и пречистване на отпадъчните води.

Какво да вземете предвид при организирането на пречиствателна станция в частна къща?

Инсталирането на пречиствателна станция за къща изисква внимателна подготовка. Собственикът трябва да определи както бюджета на проекта, така и вида на пречиствателната станция. Важно е да се разбере, че е по-добре, ако процесът на проектиране и подреждане на пречиствателната станция се извършва само веднъж и тъй като ще трябва да живеете в селска къща още много години, тогава цената на грешка при избора е твърде висока.

Ефективността на пречиствателната станция е нейната производителност в съответствие със стандартите за почистване, декларирани от производителя в техническия паспорт на инсталацията, обикновено се дава в кубични метри или литри на ден. Капацитетът трябва да съответства на хидравличното натоварване на отпадъчните води – техният обем, протичащ във времеви интервал на единица повърхност или обем на пречиствателната станция. Може да намерите качествени пречиствателни станции от фирма Екотим Инженеринг 09 ООД.

Ето и какво трябва да вземете предвид:

  • Дълбочината на канализационната тръба

Ще трябва да се вземе предвид, ако канализационният изход вече е отстранен от основата на къщата. Повечето канализационни системи за лятна къща или частна къща имат ограничения по този параметър и се различават по цена, която зависи от височината на всмукателната канализационна тръба.

  • Материалът

Материалът, от който ще бъде направена избраната пречиствателна станция за къща (полипропилен, полиетилен, фибростъкло, бетон, метал и други). Свойствата на материала и неговото качество влияят пряко върху конструктивните характеристики на самата система, както и върху характеристиките на нейната инсталация, експлоатация и поддръжка.

  • Възможността да се осигури непрекъснато захранване на канализационната система

Пречиствателните съоръжения от ново поколение са оборудвани с помпи, компресори и аератори, сензори за нивото на течността, електронен блок за управление и алармена система, които изискват устройството да бъде свързано към електрозахранващата мрежа.

  • Характеристики на релефа

По-специално наличието и посоката на склоновете, както и географията на района: близостта на резервоарите, потенциалните точки на изпускане (крайпътни изкопи, дренажни кладенци и т.н.), точки за използване на водата.

  • Структурата и вида на почвата

Тя може да е (глина, черна почва, торф, пясък) в района, предназначен за полагане на канализация в частна къща. Сложността и следователно цената на монтажните работи зависи от това. – Дълбочината на подземните води, която определя степента на риск от наводняване на обекта по време на пролетни наводнения и трудността при инсталирането на канализационната система в земята.

  • Размерът на самия парцел

Размерът на парцела, който може да бъде разпределен за инсталиране на пречиствателни станции за отпадни води.