Menu Close

Каква е разликата между мокет и килим?

Винаги, когато избирате подови настилки, трябва да имате предвид, че има два вида подови настилки: мокет и килим, разбира се може да бъде открита и вариация като – мокетени килими. Килимът е вид подова настилка, която е изтъкана с втори слой. Килимите обаче са изтъкани с един слой. Те са с по-малки размери и затова се поддържат по-лесно. Те също така имат предимството, че могат да се впишат във всеки стил на дома.

Размерът има значение

В сравнение с мокетите, килимите са по-малки и следователно по-лесни за преместване в стаята. Освен това са по-лесни за почистване и се предлагат в различни цветове и текстури. Някои дори са изработени от материали, които могат лесно да бъдат премахнати, което ги прави добър вариант за зони с по-висока активност.

Килимите обикновено се поставят близо до мебелите в стаята, но могат да се използват навсякъде на пода. Те често се използват за определяне на зони на стая или като акцент. Също могат да помогнат за създаването на различни дизайни за една и съща област. Те често се използват във входове, коридори и кухни. Полезни са и в спалните, тъй като могат да помогнат за подобряване на външния вид на дървения под.

Ами поддръжката?

Независимо дали предпочитате да имате килими или мокет, трябва да знаете как да ги поддържате чисти. Добре поддържаният килим може да ви помогне да спестите пари. Също така той ще се запази в това да изглежда добре за по-дълго време. За да поддържате красотата на вашия килим, трябва да го почиствате редовно.

Поддържането може да бъде по-лесно, отколкото си мислите. Просто ще трябва да знаете правилния почистващ препарат за материала на вашия килим. В зависимост от това как почиствате килима си, може да се наложи да го направите сами или да наемете професионалист.

Използването на сух шампоан върху вашия килим може да ви помогне да го освежите. След като изсъхне, би било добре да го почистите с прахосмукачка, за да не се замърси отново. Правилната техника на сушене ще ви помогне да предотвратите появата на мухъл и плесен. Можете да използвате вътрешен вентилатор, за да ускорите процеса на сушене.

Килимите не са заместител на мокета

Добавянето на килим към стая може да бъде чудесен начин да добавите характер, текстура и интерес. Килимите обаче не са заместител на мокета. Двата вида подови настилки не си приличат. Ето няколко съвета как вашите килими да изглеждат нови.

Хубавият килим трябва редовно да се почиства с прахосмукачка. Това помага за премахване на прах и други алергени във въздуха. Но прахосмукачката може също да премахне кичурите на килима, които не са трайно прикрепени към килима. Ако вакуумът се използва твърде агресивно, кичурите могат да се издърпат.

Мокетите са тъкани без втори слой

Традиционно мокети се изработват чрез увиване на купчина около основа. Обикновено нишките на основата се нарязват на по-къси парчета, които след това се навиват, за да се създаде купчината. Като алтернатива, купчината може да бъде направена от непрекъснати бримки прежда.

Има много видове мокети. Това позволява на потебителя да избере най-добрият за неговата стая. Например, ако разполага с голяма стая, най-добрият килим, който може да избере, е мокет с неутрална тъкан.

Има и разнообразие от мокети, които са направени с помощта на изкуствени влакна. Те включват изкуствена коприна и мерсеризиран памук. Но са по-малко издръжливи от истинската вълна или естествените влакна.

Ами от какво са направени?

Традиционно, килимите се правят от вълна. В миналото килимите са се правели на ръка. Напредъкът в технологиите обаче довежда до производството на системно изработени килими. Този метод намалява необходимостта от сложен дизайн и опростява процеса на сливане на различни нюанси на килими.

Най-ранните цивилизации са покривали подовете си с трева и тъкани тръстикови рогозки. Изработвали са и килими от животински кожи. По-късно тези материали са заменени от памук и вълна.

В ориента са се произвеждали влакнести килими. Те се разпространяват в Европа около 1200 г. сл. Хр. Влакнестите килими съчетават издръжливостта и красотата на тъканите тъкани с руното на животните. Тези килими обикновено се правят от вълна, но за направата им се използват и други материали като коприна.