Menu Close

Лед ленти – какво е добре да знаете преди да пристъпите към покупка

лед ленти за дома

Видели сте мини светлинно шоу у ваш приятел или познат и ви се е приискало и вие да си имате вкъщи подобна светлинна композиция? Най-вероятно става въпрос за лед лента, която е умело монтирана и свързана в умна инсталация с удобен достъп и всевъзможни варианти за контрол и регулация.

Отваряте интернет, започвате да търсите лед ленти и осъзнавате, че има много цифри и букви, които не разбирате точно какво означават. Да, това са специфики на лед лентите, които служат за указване на важни аспекти при закупуването и използването на такъв тип led осветление. Разбира се, тук не става въпрос за ядрена физика, но е добре да се информирате предварително, за да сте сигурни, че купувате правилния артикул. Ето и важната информация накратко.

Какво стои зад буквените означения на лед лентите

Обикновено, когато разглеждате лед ленти в някой онлайн магазин като например 2r-bg.com, още в наименованието на продукта ще срещнете такива указателни означения. Нека разгледаме на първо място какво стои за буквените означения.

Изписани са с главни букви, които са една до друга или са разделени с плюсове или интервали. Ако между буквите има такъв символ или празно място, това означава, че лентата е с отделни чипове, а при липсата на такива говорим за интеграция е в един чип.

Надписът RGB служи за означаване на трите основни цвята, които лед диодите използват за създаване на цветна светлина – червен, зелен и син. Лентата разполага с по един чип за всеки един от цветовете. Това не означава, че лентата може да свети само в три цвята. Тези цветове се използват за смесване и получаване на най-различни други цветове и нюанси, посредством регулиране настройките чрез контролера.

W се използва за означаване на бялата светлина. Тук говорим за единичен чип, произвеждащ чиста бяла светлина с температура около 6500 келвина.

WW служи за означаване на топлата бяла светлина, която е с температура около 2700 келвина. Този тип светлина наподобява излъчваната от обикновените крушки с нажежаема жичка, които вече излязоха от масова употреба.

CW означава студена или хладна бяла светлина. За разлика от топлото бяло, тук не се наблюдава жълтеещ нюанс, а по-скоро такъв, клонящ към синьото.

CCT е абревиатурата за color correlated temperature или цветова температура. Най-често в този случай става въпрос за лед ленти с два броя канали с бяло – единият за топла светлина, а другият – студена.

IC означава независим контрол, а RGBIC лед лентите могат да изобразяват много цветове на един път.

Какво стои зад буквените означения на лед лентите

Най-често тук става въпрос за 4-цифрени комбинации в наименованието на конкретния лед артикул. Тези цифри служат за означаване на размерите на чипа. Едно от най-често срещаните означения е 2835. Чип с такова означение е с размери 2.8 мм ширина на 3.5 мм дължина.

IP или Ingress Protection служи за означаване защитата и специфичното приложение на лентата. IP 20 например е подходящо за закрити помещения и няма влагозащита. IP 44 пък може да се използва и във влажна закрита среда.

Търсите магазин за висококачествени лед ленти? 2r-bg.com е място, на което ще ги откриете на доста изгодна цена.