Menu Close

Какво представлява пергола и защо намира място в съвременната архитектура?

Италиански перголи Pratic

Перголите все по-често са неделима част към съвременните архитектурни решения. Изключително модерни и стилни, те имат безспорна защитна функция. Създавайки сенчеста и комфортна зона за почивка, защитават от вятър, дъжд и слънце. За разлика от сенниците и тентите, перголите са подходящи за по-големи външни площи. Здравата и стабилна конструкция осигурява необходимата сигурност за “засенчване” на големи пространства. Много функции, които изпълнява съвременната пергола са задължителен елемент от съвременната архитектура. Поради защитните свойства от слънце са предпочитан елемент от външната архитектура в южните страни. През последните години стават много популярни и в страни не с чак толкова горещ климат.

Намиращи голямо приложение в ландшафтната архитектура, перголите се предлагат с много видове на конструкциите, които гарантират вписването на модулните конструкции в цялостния дизайн. Доста често една пергола може да се съчетае умело с подходящ тип растителност, което гарантира архитектурна издържаност към всяка сграда. Разбира се интересните решения, и функционалности, които предлагат конструкциите от този тип, ги прави привлекателни за използването им за различни заведения. Така те изглеждат много атрактивни, особено през летните месеци.

Перголата определено може да освежи дизайна на всяка сграда, а в съчетанието с допълнителни елементи и растения, може да се превърне в особено отличаващ се архитектурен елемент. Поради по-голямата площ която може да се покрие благодарение на защитните съоръжения, може да се създаде микроклимат, защитавайки от слънце, шум и дори вятър.

На българския пазар може да намерите много и различни продукти като производител, качество, цена и подходящи за различни решения, интериор и екстериор. Едни от водещите в бранша са италианските перголи на фирма Pratic Италия, които може да намерите в сайта на Sunprotection.bg

Съответно перголите имат различни функции към сградата или градината. Тези конструкции могат да бъдат използвани за беседка, а не да са свързани към сградата.
Възможно е да се изградят към сграда за да изпълняват функцията на навес. Често се предпочита това да е южна стена, която чрез перголата да подобри вътрешната температура на жилището. Чудесно решение е срещу вятъра и обилните дъждове, особено ако има проблем с влагата. Този тип конструкции изпълняват основните функции на тентите, но са много по-стабилни и с възможност за по-малко ограничения за заемащата площ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *