Menu Close

Важни характеристики, които да вземете предвид при избора на проходилка

Проходилката е вид рамка за ходене, която осигурява допълнителна опора при ходене. Обикновено се използва за подпомагане на лица с неспособност за самостоятелно придвижване или свързани с възрастта проблеми. Съществуват различни видове проходилки и най-добрият избор за вашите нужди ще зависи от индивидуалната ви ситуация. Ето няколко важни характеристики, които трябва да вземете предвид, когато избирате проходилка.

Основните проходилки осигуряват стабилност

Проходилката с основна рамка е устройство, което позволява на потребителя да стои изправен, докато ходи. Тя има ръкохватка, която е наклонена под ъгъл от 15 градуса. Тази позиция на ръката е най-ефективна за поддържане на теглото на човека и улеснява ходенето. Тези проходилки също така позволяват на потребителя да бута проходилката, вместо да я вдига. Механизмът за бутане на проходилката е по-лесен за хора с ограничена сила на ръцете.

Друг вид проходилки са традиционните медицински или болнични проходилки. Тя може да бъде повдигана и сваляна, но потребителят трябва да поддържа сила в горната част на тялото, за да го прави. Хората с нарушено равновесие могат да се възползват от този тип проходилки, които им осигуряват по-голяма стабилност при ходене.

Проходилките с две колела осигуряват лекота на придвижване

Моделите с две колела осигуряват лекота на придвижване и стабилност за хора с различна степен на затруднения в придвижването. Устройствата за придвижване помагат на пациентите да запазят чувството си за безопасност и независимост. Те могат също така, да подобрят сърдечно-дихателната годност и да предотвратят остеопорозата. Тези устройства обаче не са идеални за всеки пациент. Необходим е внимателен подбор въз основа на клиничните критерии на пациента и степента на сътрудничество между пациента и лицето, полагащо грижи за него. Трябва внимателно да се проверяват елементите за безопасност, включително ръкохватките и гумените капачки.

Тези модели с две колела могат да се използват на открито или на закрито. Някои модели разполагат с кошница за пренасяне на предмети. Подплатената седалка може да направи пътуването по-удобно. Допълнително – тя предпазва проходилката от преобръщане. Кошницата може да се монтира под седалката или пред рамката.

Осигуряват стойка и баланс

Задните подвижни проходилки са вид инвалидна количка, която помага на хората да поддържат правилна стойка и равновесие. Обикновено тези проходилки са изработени от две или четири колела и имат система от тресчотки, която предотвратява обръщането им назад. Те могат да поддържат добра стойка и равновесие, като им помагат да координират фазата на люлеене на походката.

Физиотерапевтите и болногледачите трябва да предоставят на пациентите си подходящо за развитието и културата обучение за правилната стойка и походка при използването на тези проходилки. Например, те трябва да научат пациента да поддържа добра поза, да избягва спъване в предмети на пода и да практикува малки стъпки при обръщане с проходилката. Пациентите трябва също така да бъдат научени да поставят и двете си ръце на подлакътниците на проходилката, когато се изправят.