Menu Close

Видове часовници

Хронометри

Хронометрите в часовниците са изключително оборудване, което дава изключително точни данни за времето. Първоначалното им приложение е било в морската навигация. Часовник, в който се използва швейцарски хронометър, може да бъде обозначен с надпис “Сертифициран хронометър” или “Официално сертифициран хронометър”.

Лостов спускателен механизъм

Часовник с лостов механизъм има лост, който се движи нагоре-надолу, за да настройва времето. Този тип механизъм обикновено е много скъп, но има и евтини версии на механизма. Един от тях е лостовият механизъм с щифт или щифт-палетка, който често се използва в кухненските таймери и каминните часовници. До 70-те години на миналия век много часовници използват този тип спускане. Тези часовници са известни като часовници с щифтово лостче и често са по-евтини от часовниците с лостчево спускане.

Кварцови механизми

Кварцовият часовников механизъм е един от най-разпространените видове часовникови механизми. Кварцовият кристал се използва за осигуряване на точност на отчитане на времето, която е по-добра от тази на механичните часовници. Тези механизми често се захранват с батерии, което означава, че не се нуждаят от навиване. Вместо от основна пружина кварцовият кристал се захранва от външна батерия. Батерията е проектирана да издържа около една година, но трябва да се сменя периодично, за да се избегне рискът от изтичане на батерийна киселина.

Часовници Incabloc

Обозначението Incabloc се използва за вид удароустойчив механизъм. Механизмът е патентован в средата на тридесетте години на миналия век. Днес на пазара има много марки часовници Incabloc. Разгледайте подробно магазините, дори интернет магазините, ако искате да разберете и видите повече от този модел.

Дамасцениране

Не съществува еднозначно обяснение за развитието на часовниците с дамасцена. Въпреки че не съществува една-единствена техника, има много примери за тази техника. Този тип часовници се изработват от метал и са ръчно завършени. Окончателното изрязване на метала създава уникален рисунък при всяко изрязване. Освен това собственикът на всеки часовник се кани в ковачницата за финалния процес на оцветяване на корпуса с открит пламък. Това позволява на собственика да контролира интензивността на цвета и повърхностното покритие.

Емайлирани циферблати

Емайловите циферблати на часовниците са пример за сложна изработка. Процесът на емайлирането им изисква абсолютно съвършенство и владеене на занаята. Емайлите, използвани върху часовниците, са изключително крехки и трябва да се изработват с изключително внимание.

Цифрови показания

Цифровите показания са изключително полезна функция на часовника, тъй като улесняват определянето на часа. Обикновено цифровото показание на часовника има прост, 24-часов формат, който го прави лесен за четене. Този тип дисплей е много често срещан и при евтините часовници с кварцово задвижване и може да бъде чудесен вариант за хора, които се нуждаят от възможно най-точна информация, без да харчат много пари.

Днес тези показания могат да бъдат открити в smart часовниците.

Повече инфромация по въпроса, както и модели, може да разгледате на следния линк – VIP-Watches